Dostupni linkovi

Telegrami saučešća Skoplju nakon tragedije u Bugarskoj


Sa mjesta nesreće, Bugarska (23. novembar 2021.)
Sa mjesta nesreće, Bugarska (23. novembar 2021.)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je telegram saučešća predsjedniku Sjeverne Makedonije Stevi Pendarovskom, navodeći da "iskreno suosjećam sa Vama i Vašim narodom u ovim teškim trenucima tragedije", kada se u Bugarskoj zapalio makedonski putnički autobus, prilikom čega je život izgubilo 46 osoba, među kojima su bila i djeca.

Nesreća se dogodila u utorak (23. novembar) nešto poslije dva sata ujutro u blizini sela Bosnek na dionici autoputa Struma između Pernika i Dupnice, 31 km jugozapadno od Sofije.

Autobus je u Bugarsku ušao iz Turske.

"Život je izgubilo dvanaestero djece i to ovu nesreću čini još bolnijom. U ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine i u moje lično ime, Vama, porodicama i prijateljima nastradalih upućujem izraze najdubljeg saučešća. Povrijeđenim osobama želim brz i uspješan oporavak", naveo je Komšić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća Pendarovskom i predsjedniku makedonske Vlade Zoranu Zaevu, te ponudio pomoć i podršku Srbije.

"Sa nevericom i tugom sam primio strašnu vest o tragičnoj pogibiji putnika autobusa u Bugarskoj. Ne postoje reči koje bi opisale bol koji delimo sa građanima vaše zemlje. Srbija je i sada uz vas, spremna da pruži svaku potrebnu pomoć i podršku, jer niste sami u ovoj tragediji", napisao je Vučić saučešću.

Deseci poginulih u zapaljenom makedonskom autobusu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović takođe je uputio telegram makedonskim zvaničnicima.

"Crna Gora dijeli bol makedonskog naroda za tragično izgubljenim životima, među
kojima i onim najmlađim. Molim vas da najiskrenija saosjećanja prenesete porodicama nastradalih, a preživjelim putnicima najbolje želje za što brži oporavak", navodi se u telegramu saučešča Đukanovića.

Ministarka vanjskih poslova Albanije Olta (Xhaçka) Džačka uputila je iskreno saučešće porodicama nastradalih.

"Albanija je uz Sjevernu Makedoniju u ovim teškim trenucima", napisala je ona na svom Facebook nalogu.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) izrazio je spremnost da pomogne makedonskim vlastima nakon nesreće kod Sofije.

"Republika Kosovo saosjeća sa Severnom Makedonijom, njenim narodom i svim Albancima, šokirana ovom strašnom vešću izražava punu spremnost da ponudi pomoć u bilo kom svojstvu", napisao je Kurti na Facebooku.

Telegrame saučešća uputio je i premijer Albanije Edi Rama.

Komesar Evropske unije (EU) Oliver Varhelyi uputio je saučešće porodicama i prijateljima pogođenih nesrećom.

"Užasne vijesti o tragičnoj autobuskoj nesreći u Bugarskoj u ranim jutarnjim satima", napisao je Varhelyi. "Moje misli i saučešće su sa porodicama i prijateljima poginulih, kao i sa narodom i vlastima Sjeverne Makedonije".

XS
SM
MD
LG