Dostupni linkovi

Osnovna škola u Teksasu gdje se dogodilo masovno ubistvo biće srušena


Policajac ispred Osnovne škole Bobb u Uvaldeu, Teksas, 24. maj 2022.
Policajac ispred Osnovne škole Bobb u Uvaldeu, Teksas, 24. maj 2022.

Osnovna škola Robb u Uvaldeu u Teksasu, gdje je naoružani napadač ubio 19 učenika i dvije učiteljice, biće srušena, rekao je gradonačelnik ovog grada. Don McLaughlin izjavio je to u utorak na napetom i emotivnom sastanku gradskog vijeća sa stanovnicima koji traže odgovore o pucnjavi.

Nije rekao kada će škola biti srušena.

Nezadovoljstvo javnosti je poraslo od majskih pucnjava dok je policija optužena da je čekala duže od sat vremena da se suoči sa napadačem.

McLaughlin je rekao da će škola biti srušena jer "ne možete tražiti od djece ili učitelja da se ikad vrate u tu školu".

Američki predsjednik Joe Biden predložio je rušenje škole, rekao je državni senator Roland Gutierrez lokalnim medijima prošlog mjeseca.

Osnovna škola Robb neće biti prva škola koja će biti srušena nakon masovne pucnjave.

Osnovna škola Sandy Hook u Newtownu, Connecticut, sravnjena je s zemljom nakon što je 20 učenika u dobi od šest i sedam godina i šest članova osoblja ubijeno 2012. godine. Na istom je zemljištu izgrađena nova škola.

Osnovna škola Robb ima gotovo 600 učenika u drugim, trećim i četvrtim razredima. Napad 18-godišnjaka, identificiranog kao Salvador Ramos, ponovo je otvorio debatu o zakonima o oružju na nacionalnnom nivou u SAD. Američki senatori u utorak, 21. juna su pogurali novi zakon koji se tiče masovnih pucnjava u, kako je rečeno, najznačajnijim novim kontrolama oružja posljednjih godina.

Izvor: BBC

XS
SM
MD
LG