Dostupni linkovi

Oslobođeni taoci iz sinagoge u Teksasu, napadač ubijen


Policijska vozila u blizini sinagoge u Teksasu, gde je naoružani otmičar držao taoce duže od deset sati, 16. januar 2022.
Policijska vozila u blizini sinagoge u Teksasu, gde je naoružani otmičar držao taoce duže od deset sati, 16. januar 2022.

Svi taoci izvedeni su nepovređeni iz sinagoge u Teksasu, u Sjedinjenim Državama, nakon što ih je duže od deset sati držao naoružani otmičar.

Svi taoci su spaseni, a otmičar je ubijen, saopštio je šef policije.

Veruje se da je napadač upao u sinagogu tokom verske službe.

Ekipe Federalnog istražnog biroa (FBI) za talačke situacije opkolile su sinagogu u gradu Kolivil u Teksasu, kako bi izbavile taoce.

Naoružani muškarac je najpre četvoro ljudi, uključujući i rabina, uzeo za taoce.

Tokom višesatnih pregovora sa policijom, jedan od talaca je pušten, a troje ih je ostalo zatočeno.

Novinari koji su izveštavali sa lica mesta čuli su pucnje i eksplozije, a ubrzo potom je guverner Teksasa Greg Abbott objavio da je kriza završena.

Policija Kolivila je došla po pozivu u subotu oko 10.40 pre podne po lokalnom vremenu, za vreme službe u sinagogi koja je bila prenošena uživo na internetu.

Na snimku se čuje kako muškarac ponavlja da "ne želi nikoga da povredi i da misli da će umreti".

Pregovarači FBI su brzo uspostavili kontakt sa otmičarem koji je izneo zahtev da razgovara sa jednom zatvorenicom u federalnom zatvoru.

Novinski izveštaji navode da je zahtevao oslobađanje osuđene Pakistanke za koju se sumnja da je povezana sa terorističkom organizacijom Al-Kaida.

Predsednik SAD Joe Biden pohvalio je "hrabrost" lokalne, državne i federale policije.

"U narednim danima ćemo saznati više o motivima otmičara. Ali, želim da budem jasan - suprotstavićemo se svakom ko širi mržnju, antisemitizam i ekstremizam u ovoj zemlji", saopštio je Biden.

XS
SM
MD
LG