Dostupni linkovi

Guverner Teksasa zabranio nametanje obveze cijepljenja protiv korone


Guverner Teksasa Greg Abbott
Guverner Teksasa Greg Abbott

Guverner Teksasa Greg Abbott izdao je izvršnu naredbu kojom je u ponedjeljak 11. listopada zabranio da tvrtke ili drugi subjekti pojedincima u toj državi nameću obvezu cijepljenja protiv COVID-19.

Tim se potezom republikanski guverner Abbott usprotivio predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joeu Bidenu, demokratu koji posljednjih mjeseci poziva poslodavce diljem zemlje da svojim zaposlenicima narede cijepljenje protiv korona virusa ili im zaprijete otkazom.

"Cjepivo protiv korona virusa je sigurno, učinkovito i naša je najbolja obrana protiv virusa, ali trebalo bi ostati dobrovoljno, a ne nametnuto", napisao je Abbot u izjavi.

U naredbi stoji da "nijedan subjekt u Teksasu" ne može tražiti dokaz o cijepljenju ni od jednog pojedinca, primjerice od svojih zaposlenika ili kupaca, piše BBC.

Hiljadama medicinara u SAD prete otkazi jer se nisu vakcinisali
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:41 0:00

Tehnološki giganti Facebook Inc i Google (Alphabet Inc) zatražili su od svojih zaposlenika posjedovanje potvrde o cijepljenju kako bi se mogli vratiti u svoje urede, a obje tvrtke zapošljavaju velik broj ljudi u Teksasu.

I zrakoplovna tvrtka American Airlines naredila je svojim zaposlenicima iz SAD-a da joj do 24. studenog predoče potvrdu o cijepljenju ili će dobiti otkaze. Nametnuli su obvezu cijepljenja za 60.000 svojih zaposlenika iz SAD-a, od kojih je oko 9.000 iz Teksasa.

Obveza cijepljenja postala je gorući politički problem u Sjedinjenim Državama, a mnogi konzervativci smatraju da je time država prekoračila svoje ovlasti, dok zagovornici obvezu vide kao ključnu u borbi protiv korona virusa.

XS
SM
MD
LG