Dostupni linkovi

Tehnologija iz Siska za Mars


Mars, ilustrativna fotografija
Mars, ilustrativna fotografija

Sisački Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju svoj prvi projekt – štit od svemirskog zračenja planira ponuditi onima koji spremaju let na Mars.

Hrvatska je prošle godine pristupila Europskoj svemirskoj agenciji, uskoro se otvaraju njeni fondovi za projekte u znanosti, ali i za primjenu znanosti u gospodarstvu, i ideja je da sisački Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju bude korak ispred kada krene razvoj svemirske industrije u Hrvatskoj. Tako cijeli projekt u izjavi Radio Slobodna Europa (RSE) pojašnjava privremeni voditelj stručnog tima Centra Jurica Kundrata.

"Jedan primjer je ovaj svemirski štit na kojem treba još raditi, jer smo mi sve ovo do sada radili dobrovoljno i u slobodno vrijeme. Postoji još nekoliko ideja – postoje ti pasivni slojevi koji se koriste prvenstveno za zaštitu svemirskih letjelica, na sisačkom Metalurškom fakultetu postoji jedan istraživač koji radi na legurama aluminija koje se koriste u svemirskim letjelicama, tako da ćemo se za početak fokusirati na materijale i na zaštitu tih materijala", pojašnjava Kundrata.

Plan je da se prototip štita protiv svemirskog zračenja - za koji je teorijske osnove postavio Kundrata u svom doktoratu - ponudi nikome drugom nego izumitelju svjetskog glasa Elonu Musku.

Jurica Kundrata
Jurica Kundrata

"Eto, on je najavio put na Mars, najavio je i povratak na Mjesec. I NASA je to nedavno najavila, pa su se svi 'posložili' u tom smjeru. Ali naravno, to prvo moramo dotjerati do neke razine da se može prezentirati, da imamo prototip, maketu i mjerenja…", kazao je Kindrata.

Inkubator za mlade znanstvenike

Kundrata je još 2006. kao srednjoškolac u sisačkoj Tehničkoj školi bio u ekipi koja je napravila ionsku lebdjelicu. Iza tog, ali i mnogih drugih projekata stoji zaljubljenik u svoj posao i zaljubljenik u znanost, profesor na toj školi Stevčo Arsovski. Odgojio je i obrazovao već 35 generacija učenika, mnogi među njima već su i doktorirali, i profesor Stevča, kako ga zovu njegovi učenici, pojašnjava za RSE kako je njegova ideja bila okupiti ih ovdje u Sisku, osigurati javno financiranje i – krenuti.

"Da počnemo pretvarati znanje u proizvode. Da mi to radimo, a ne da kupujemo okolo. Ja sam protiv toga, ja sam zagovornik toga da smo mi dovoljno odrasli i tehnološki zreli da možemo stvarati nove proizvode iz bilo kog segmenta tehnologije", kaže Arsovski.

Način rada razvijen u sisačkoj Tehničkoj školi u sekcijama za svemirsku tehnologiju prepoznat je i drugdje.

"Ja hoću od svojih učenika uvijek stvoriti nekoliko timova koji malo drugačije razmišljaju i malo drugačije rade – da rade nešto paralelno s nastavom, ali malo drugačije. Tu ideju smo onda prenijeli na zagrebačku udrugu A3 - Adria Aerospace Association - koju vodi doktor Slobodan Danko Bosanac, i preslikali to na još 10 škola. I tamo smo osnovali Sekcije za svemirsku tehnologiju koje rade po zadanom programu kojeg sam ja napisao u desetom mjesecu prošle godine", pojašnjava Arsovski.

A kadrova za buduću svemirsku industriju u Sisku neće manjkati. Ove su godine učenici drugog razreda sisačke Tehničke škole napravili razvijeniji model ionskog motora, koji je isprintan u školskom 3D printeru i ovog vikenda prezentiran na Danima otvorenih vrata zagrebačkog Instituta "Ruđer Bošković". Arsovski je osmislio i Praktikum za svemirsku tehnologiju će biti opremljen za servisiranje i pripremanje mikro satelita za lansiranje u orbitu, za koji ne vjeruje da ga ima bilo koja druga škola u Europskoj uniji, itd, itd.

Županijski pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport u Sisačko-moslavačkoj županiji Darjan Vlahov kaže kako je Centar zamišljen kao inkubator za mlade znanstvenike.

"Ideja je da tržište prepozna taj materijal i, moguće, ovdje otvori firme koje će dalje razvijati proizvode i zapošljavati ljude", zaključuje Vlahov.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG