Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nova tehnologija skeniranja smanjiće redove na aerodromima


Aerodrom

Izvor: Guardian

U nekoliko američkih gradova uskoro će početi testiranje novog sistema skeniranja tijela zahvaljujući kojem bi se u budućnosti mogle uvelike smanjiti gužve prilikom bezbjednosnih pregleda na aerodromima, javlja AP.

Sistem koji je razvila kompanija Evolv Technology baziran je na umjetnoj inteligenciji te će u samo djeliću sekunde skenirati putnike i prepoznati sumnjive predmete poput pištolja, noževa, bombi i slično.

Putnici neće trebati, kao danas, ostavljati ključeve, telefone i ostale stvari u posebnim kutijama (dok se tehnologija ne usavrši, ostavit će na traci za posebno skeniranje samo torbe i ruksake), već će bez usporavanja proći kroz 'vrata' s ugrađenim skenerom, dok će se na ekranu tableta bezbjednosnog osoblja pokazati ko može bez problema proći dalje, a koga, zbog potencijalno sumnjivih predmeta, treba zaustaviti i detaljnije pretražiti.

Osim metalnih predmeta, ovi skeneri bez problema mogu identifikovati i ostale predmete poput 3D isprintanog oružja, ali mogu snimati i "realistične fotografije ljudskih tijela ispod odjeće".

"Nikad ne bi nikome omogućili pregled anatomskih detalja tako da nema nikakvog striptiz showa", komentarisao je izvršni direktor Evolva i dodao kako se podaci skenera nikada ne pohranjuju na servere te kako se ne mogu povezati s osobama.

Podatke koje bilježi skener procesira sistem baziran na umjetnoj inteligenciji koji je 'naučen' da primijeti objekte poput oružja, samoubilačkih prsluka, noževa i slično, a skener takođe ima i kameru koja fotografiše svakog pojedinca.

Iako mogu prepoznati sve sumnjive predmete koje osobe pokušavaju unijeti, trenutno i dalje ne mogu prepoznati sve opasne stvari koje se nose u torbama, zbog čega će ih putnici na početku morati ostavljati na traci za posebno skeniranje, a iz Evolva kažu kako im je u budućnosti cilj omogućiti ljudima da pored skenera prolaze noseći i prtljag, bez da je ostavljaju na dodatnoj traci.

S obzirom kako je ova tehnologija brža i jednostavna u odnosu na trenutne skenere koji se koriste na aerodromima, ona bi se u budućnosti mogla koristiti i na brojnim drugim mjestima poput autobuskih I željezničkih stanica, trgovina i na drugim mjestima na kojima se kreće veliki broj ljudi.

XS
SM
MD
LG