Dostupni linkovi

Zoran Tegeltija imenovan za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH


Zoran Tegeltija, ministar finansija i terzora BiH, ilustrativna fotografija
Zoran Tegeltija, ministar finansija i terzora BiH, ilustrativna fotografija

Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, imenovan je 18. maja za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, na sjednici Vijeća ministara BiH.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa potvrdio Edin Forto, ministar prometa i komunikacija BiH.

Tegeltija je, istovremeno, predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje. Kadar je Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Ova uprava bavi se, pored ostalog, prikupljanjem i raspodjelom poreza na dodanu vrijednost (PDV), akciza i carina. Proceduru za izbor i odluku o imenovanju direktora UINO BiH pokreće Vijeće ministara BiH.

Na ovoj poziciji dosadašnjem direktoru je istekao mandat, a novi nije imenovan zbog nepostojanja političkog dogovora između stranaka koje su činile državnu vlast do izbora u oktobru 2022. godine.

Miro Džakula, dosadašnji direktor je imenovan na čelo Uprave za indirektno oporezivanje (UINO) BiH prvi put krajem februara 2012., a drugi put početkom juna 2016. Mandat mu je istekao 6. juna 2020.

Šta predviđa Zakon?

Prema Zakonu o upravi BiH ili posebnim zakonima o uspostavljanju određene agencije, Vijeće ministara BiH mora donijeti odluku o raspisivanju konkursa ili se moraju imenovati članovi ad hoc parlamentarnih komisija za izbor.

Međutim, kod imenovanja se gleda i "nacionalni ključ", odnosno koliko je ukupno Bošnjaka, Hrvata i Srba (po Ustavu BiH "konstitutivnih naroda") na čelu agencija. Njihovi zamjenici su uvijek iz drugog naroda.

"Tehnički mandat" nije definisan Zakonom o upravi BiH, ali se za rukovodioce agencija navodi "njihova prava, obaveze i ovlasti ostaju na snazi do novog imenovanja na tu dužnost".

XS
SM
MD
LG