Dostupni linkovi

Tegeltija: Snažan Zapadni Balkan interes i regije i EU


Chairman of the Council of Ministers of Bosnia and Herzegovina Zoran Tegeltija

Snažan, stabilan i prosperitetan zapadni Balkan obostrani je interes, kako Evropske unije (EU), tako i zemalja regiona, ocijenio je u ponedjeljak 5. jula predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Tegeltija, koji je putem video linka prisustvovao samitu u okviru Berlinskog procesa.

On je, kako je saopšteno iz press ureda Vijeća ministara BiH, ukazao da put ka kreiranju atraktivnijeg i konkurentnijeg regiona leži u ekonomskoj integraciji, unapređenju infrastrukturne povezanosti i produbljivanju veza.

Tegeltija je istakao značaj Berlinskog procesa koji, kako se navodi u saopštenju, u fokus stavlja dijalog o ključnim temama i izazovima u regionu, te podstiče otvoren i konstruktivan dijalog o svim pitanjima od značaja za građane zemalja zapadnog Balkana.

"Uvjeren sam da će današnji samit još jednom potvrditi opredjeljenje svih nas da predano radimo i jačamo partnerske odnose, te da će biti podstrek da radimo još više i bolje, kao i da će istinski napori i predan rad dati konkretne rezultate", rekao je on.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH se zahvalio Njemačkoj na organizaciji skupa i na dugoročnom kontinuiranom angažmanu po pitanju evropske budućnosti zapadnog Balkana, te podsjetio da region sa EU vežu brojne neraskidive veze - geografske, društvene, kulturološke.

Pandemija korona virusa, rekao je Tegeltija, neminovno ima dominantan uticaj na sve procese i odluke u posljednjih gotovo godinu i po, dodavši da je taj globalni izazov podsjetio koliko su svi međusobno zavisni, upućeni jedni na druge, te da bez solidarnosti i koordinisanog djelovanja nije moguće postići održive rezultate.

Tokom obraćanja, učesnicima Berlinskog procesa, Tegeltija je ukazao da instrumenti za održiv ekonomski rast i unaprjeđenje ambijenta i kvaliteta života građana postoji u Ekonomskom i investicionom planu za zapadni Balkan, Zelenoj agendi za zapadni Balkan, Zajedničkom regionalnom tržištu i ostalim međusobno povezanim inicijativama, koje imaju veliki potencijal za prosperitet regiona u približavanju unutrašnjem tržištu EU.

"Kao i u svakoj velikoj krizi, tako i u ovoj post pandemijskoj, potrebno je tražiti prilike i šanse za prosperitet, stabilnost i rast", naveo je on, dodavši da je produbljivanje regionalne saradnje i ekonomske povezanosti investiranje u veću otpornost na krize za budućnost.

Kako se navodi u saopštenju, predsjedavajući Vijeća ministara je rekao da se nada da će zajedničkim naporima, biti stvoren ambijent za dinamizaciju svih procesa i da će biti minimiziranio “vrijeme čekanja u evropskoj čekaonici".

XS
SM
MD
LG