Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Teatar pod opsadom: Predstavama protiv ratnih strahota


Izložba u Mostaru, august 2016.

"Dobrodošli u Sarajevo – sarajevski teatri pod opsadom" naziv je izložbe o radu pozorišta Sarajeva tokom proteklog rata, koja je ovih dana po prvi put izašla iz glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Ta izložba, naime, predstavljena je i mostarskoj publici, u galeriji Centra za kulturu Grada Mostara, u okviru obnovljenog kulturnog festivala Mostarsko ljeto 2016.

Izložba je, inače, podsjećanje na duhovni otpor, kojeg su kroz brojne pozorišne predstave i u najgorim ratnim uslovima, građani Sarajeva pružili za skoro četiri godine opsade grada.

Oko 2.000 predstava, odigranih na scenama sarajevskih teatarskih ustanova u periodu od 1992. do 1995. godine, svjedočanstvo su o posebnom odgovoru Sarajeva na ratnu svakodnevicu i opsadu.

Izložba je rezultat istraživanja o radu sarajevskih pozorišta u ratu, što je predstavljalo specifičan oblik otpora i preživljavanja, naglašavaju organizatori, te saradnje Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Memorijalnog kompleksa Tunel spasa iz Sarajeva.

Mnogobrojna publika, uprkos granatama

Autorica izložbe, Amina Abdičević, muzejska savjetnica pri Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, podsjeća da je sve počelo 6. septembra 1992. godine.

"Rekla bih, zapravo, da je prvo teatarsko reagovanje na ratnu svakodnevicu bila drama 'Sklonište' Safeta Plakala, u okviru novoosnovanog Sarajevskog ratnog teatra – SARTR. Nekoliko dana kasnije, u atriju našeg muzeja, izveden je muzičko-scenski igrokaz 'S Dajenom', na tekst Marka Kovačevića, inspirisan špansko-sefardskim folklorom. Mogu da kažem, obje predstave su izvedene, iako je bilo najžešće granatiranje grada 1992. godine, pred mnogobrojnom publikom", kaže Abdičević.

Brojni eksponati vraćaju u vrijeme rata, skrećući pažnju na okolnosti u kojima su radili sarajevski teatri – ubijanje, ruševine, nestašice...

Izložba
Izložba

Abdičević ističe da ova izložba pomaže da se kroz mnogobrojne scenske eksponate – fotografije, arhivske dokumente, novinske članke i isječke, bh. društvo prisjeti brojnih scenskih izvedbi koje su tokom gotovo četverogodišnje opsade Sarajeva bile aktuelne u teatarskim ustanovama.

"Dakle, i u Kamernom teatru 55, gdje je samo na sceni Kamernog teatra izvedeno preko 30 premijernih scenskih izvedbi, potom festivalu MESS, Narodnom pozorištu Sarajevo, Pozorištu mladih...", navodi Abdičević.

UNHCR-folije

Organizatori izložbe podsjećaju da je duhovni otpor građana Sarajeva opsadi naišao na podršku širom svijeta, pa je Sarajevo tada proglašeno svjetskom kulturnom metropolom.

"Sarajevo je poznato po tome što je u njega u ratu, kroz tunel, prolazila Susan Sontag, što je Zubin Mehta držao koncert Simfonijskog orkestra, ali i po tome što je nevjerovatna posjećenost pozorišnih predstava u ratu. Pozorišne predstave održavale su se od podruma do zvaničnih zgrada pozorišta", govori Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Šehabović izdvaja jedan detalj koji savršeno opisuje uslove u kojima su u vrijeme opsade Sarajeva radili teatri u glavnom gradu BiH.

"To je dokument u kojem tek osnovani Sarajevski ratni teatar traži od neke humanitarne organizacije da im pošalju UNHCR-folije za prozore. Dakle, rade u uvjetima u kojima je puno pozorište svaki dan, a misao da biste mogli tražiti staklo, da ustaklite prozor, uopće ne postoji", objašnjava Šehabović.

Šejla Šehabović, govoreći o ratnoj pozorišnoj produkciji u Sarajevu, navodi da smo "na žalost, danas svjedoci da taj kvalitet pozorišnog života mi u Sarajevu još uvijek nismo ponovo uspjeli da oživimo".

Da ne padne u zaborav

Mostarska publika je izložbu o radu sarajevskih pozorišta u ratu imala priliku vidjeti zahvaljujući i Narodnom pozorištu Mostar.

"Motiv da mostarska publika vidi ovu izložbu je prije svega sam kvalitet i sadržaj, priča, koju ona ima. Čuli smo da je izložbu do sad vidjelo preko 14.000 ljudi u Sarajevu i ne postoji bolja preporuka da ista bude viđena u Mostaru", kaže Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar.

Izložba
Izložba

Vidjeti eksponate izložbe o sarajevskim teatrima u proteklom ratu važno je i zbog šireg, društvenog konteksta, slaže se Senad Suljić, direktor Centra za kulturu Grada Mostara, institucije koja je inicirala ponovno pokretanje kulturne manifestacije Mostarsko ljeto, u okviru koje je izložba i upriličena.

"Da ne bi palo u zaborav. Dvije decenije su prošle, više niko i ne priča o ovim stvarima", navodi Suljić.

Organizatori kažu kako im je želja da izložba "Welcome to Sarajevo – Sarajevski teatri pod opsadom", bude postavljena, osim u Mostaru, i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG