Dostupni linkovi

Termoelektrana Morava iz Svilajnca, snage 125 megavata, već devet dana ne proizvodi električnu energiju zbog nedostatka uglja i čišćenja ložišta kotlova.

Prestanak rada usledio je nakon što je zbog posledica poplava prekinuto snabdevanje elektrane ugljem sa površinskog kopa Kolubara, a u toku su pripreme za dopremanje uglja iz Kosotolca i Kovina.

Termoelektrana koja se nalazi na desnoj obali Velike Morave kod Svilajnca, nije prekidala rad ni tokom velikih poplava u tom gradu, proizvodeći dnveno 100 megavata struje, ali je, prema navodima direktorke Marije Stevanović, nedostatak ugalja iz Kolubarskog basena, pre osam dana prouzrokovao zastoj.

“U zastoju smo zbog toga što smo morali da očistimo cevni sistem ložišta kotla, ali i istovremeno i zbog toga što nemamo uglja, bar ne onog kvalitetnog. Pokrenuli smo postupak nabavke i nadamo se da će u narednih par dana taj posao biti završen po hitnom postupku”, kaže Stevanovićeva.

Zbog velikih poplava koje su u maju zadesile Srbiju, promenjen je plan snabdevanja energentima Termoelektrane Morava koja je sada preusmerena na ugalj iz Kosotolca. Lignit iz površinskog kopa Drmno još uvek nije počeo da pristiže, pa će i zastoj u proizvodnji električne energije ovog važnog elektroenergetskog objekta, najverovatnije trajati još nekoliko dana.

“Totalno smo promenili plan snabdevanja ugljem i očekujemo da ćemo moći da uzimamo ugalj iz Kostolca, 200.000 tona do kraja godine i iz Kovina 50.000 tona. Tako da, ukoliko sve bude u redu do kraja ove nedelje počeće da nam pristiže ugalj iz Kostolca koji nam je neophodan da bismo nastavili sa radom”, ističe sagovornica Radija Slobodna Evropa.

Do tada treba osposobiti zapušteni deo pruge kod Požarevca kako bi se obezbedilo najoptimalnije i nanjjeftinije snabdevanje termoelektrane Morava velikim količinama uglja, koji će kako kaže Stevanovićeva u početku biti transportovan kamionima.

“Jeftinije je transportovati ugalj železnicom i mi ćemo učiniti sve što možemo da se pruga vrlo brzo osposobi da ne plaćamo prevoz kamionima, ali do tada ćemo ugalj morati da prvozimo kamionima”, kaže direktorka Termoelektrane Morava Marija Stevanović.
  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG