Dostupni linkovi

HTV otkazuje saradnju Tariku Filipoviću?


Tarik Filipović, Foto: net.hr
Tarik Filipović, Foto: net.hr
U Hrvatskoj nova afera na državnoj Televiziji! Nakon sedam godina uspješnog vođenja kviza „Tko želi biti milijunaš“, popularni voditelj Tarik Filipović je pred smjenom jer se u jednoj od posljednjih emisija zapitao gdje je novac od donacija za Dječju bolnicu i Dom za nezbrinutu djecu u Zagrebu, što je izazvalo žestoke reakcije u tim institucijama, a direktor programa naložio Filipovićevu smjenu. Kako na Hrvatskoj televiziji za slične „nespretnosti“, nikad dosad nije izrečena tako drastična kazna, ostaje nedefinirano u što se to smije, a u što ne smije „dirati“ i postoje li jasna pravila?

Odlazi li iz „Milijunaša“ jedan od najpopularnijih voditelja Hrvatske Televizije, Tarik Filipović? Službenu potvrdu s HTV-a nismo dobili, a sam Filipović kaže:

„Dobio sam samo telefonski poziv da ne moram doći na snimanje jer sam suspendiran od strane direktora programa i da oni imaju probno snimanje sa nekim drugim čovjekom. Službeni papir nisam dobio.“


Osnovano je povjerenstvo koje će do srijede odlučiti o sudbini popularnog voditelja, a koji je u „Milijunašu“ prošlog četvrtka kazao kako bi, grubo prepričano, dječja bolnica u Klaićevoj u Zagrebu trebala biti sva od zlata, koliko je bilo humanitarnih akcija za nju i Dječji dom u Nazorovoj.

Rukovodstvo kuće je podijeljeno, a odluku o smjeni Filipovića i još dvoje urednika donio je direktor programa Domagoj Božidar Burić, odmah nakon Filipovićeve „neprimjerene“ izjave.

Iz Dječje bolnice i Doma za nezbrinutu djecu žestoko su reagirali uz tvrdnju da je svaka kuna iz donacija uredno evidentirana, te da je takvom izjavom, ukoliko se donacije smanje, Filipović nanio direktnu štetu djeci.

Filipović se javno ispričao i žali „ako se pogrešno izrazio“:

„Ja bih dao sve dječjim domovima. Samo sam mislio reći da je puno toga rađeno, kao za djecu, a oni nisu dobili te novce. Nisam rekao da su ih oni dobili, pa potrošili. Milijunaš je takva forma gdje pričamo o svemu, a nisam znao da postoje tabu teme. Događale su se na televiziji sto puta gore stvari, pa nisu rezultirale nekim otkazom, pogotovo ne preko noći, a to nije bilo ni zlonamjerno ni zločesto.“


Hrvatska televizija nema kriterije ni mjerila


Mediji prenose izjave Tarikovih kolega glumaca, javnosti i javnih ličnosti koji smatraju da bi odlazak takvog voditelja bila šteta za Hrvatsku televiziju, a neki čak uspoređuju nedavne nacionalističke i rasističke izjave splitskog gradonačelnika Željka Keruma, također u emisiji Hrvatske televizije, nakon kojih prema urednicima nisu uslijedile iste sankcije.

Sociolog Renato Matić zaključuje kako su hrvatsko društvo, ili bolje rečeno pojedine interesne skupine u njemu, još uvijek „univerzalno osjetljivije“ na interes novca, a manje na neke druge ugrožene temelje demokracije:

"U slučaju Kerum imamo još uvijek taj, gotovo bih rekao ideološki, sukob gdje će netko na toj istoj javnoj Televiziji reći 'ma, pusti, nije on to ništa loše mislio, ili s druge strane 'ma, šta odmah ti s lijeva skaču, ono, 'partizani,ustaše ...' Dakle, kada je riječ o sazrijevanju demokracije onda se nužno podrazumijeva denacifikacija, defašizacija, stvaranje jednog pluralnog ozračja, ali, očito, za to još nismo dovoljno spremni. Ali tamo gdje određjena grupacija prepozna da su njihovi novčani interesi ugroženi, e tamo se odmah i brutalno reagira."


Medijski eksperti i sveučilišni profesori, Gordana Vilović i Stjepan Malović, smatraju da problem prije svega leži u Hrvatskoj televiziji, koja nema jedinstvene programske kriterije i mjerila.

Profesorica Vilović:

„U slučaju Kerum je nevjerojatno da jedna osoba, još gradonačelnik, može na pragu XXI stoljeća izgovoriti takvu jednu izjavu i da to prođe. Važno je da je to bilo na televiziji i da se javnost u to uvjerila. Trebalo je to još dodatno problematizirati, da se ne bi takva jedna izjava ponovila u bilo kojem obliku kod nekog drugog novinara. U slučaju Tarika, očito je televiziji novac iznad svega i zato su, vjerojatno, tako reagirali. Osnovna je stvar da nemaju razvijene kriterije oko nekih stvari i oko značenja javnog servisa.“

Profesor Stjepana Malović:

„Do sada nismo zabilježili da je neko smijenjen zbog tako nečega. Nema jedinstvenog stava, nema jedinstvenog reagiranja i to govori da nema jasno izražene uređivačke politike.“
XS
SM
MD
LG