Dostupni linkovi

Vizna liberalizacija za BiH do kraja godine


Tanja Fajon
Tanja Fajon
Izvjestiteljka za bezvizni režim Evropskog parlamenta Tanja Fajon, u intervjuu za RSE, ističe kako nema prepreka za ukidanje viza za BiH i Albaniju već do Božića. Iako su svi uslovi ispunjeni, ipak moguće je da unutar EU postoje politička dvoumljenja.

RSE: Kakva su vaša očekivanja u pogledu vizne liberalizacije za BiH? Na sastanku Komiteta za unutrašnje poslove Evropskog parlamenta kazali ste kako postoji nepravda prema BiH i Albaniji u tom pogledu. Na šta ste mislili?

Fajon: Mislim da je BiH stvarno učinila sve kad je u pitanju vizna liberalizacija. Ispunila je sve tehničke uslove, i to je priznala i Evropska komisija u svom posljednjem izvještaju. BiH i Albanija sad su na putu u krajnjem finišu da što je brže moguće građani vaše zemlje počnu slobodno putovati. Ja se nadam da ćemo u Evropskom parlamentu glasati već krajem ovog mjeseca, ili najkasnije u početku 10. mjeseca. Atmosfera je vrlo pozitivna i ja sam optimista.
Sad imamo izvještaj Evropske komisije koji je pozitivan, dakle BiH je stvarno učinila puno u posljednjih nekoliko tjedana i mjeseci, da bismo sad mogli ići brzo dalje. Nema više razloga da se gubi vrijeme.

RSE: Ono što najviše zanima građane BiH jeste datum ukidanja viza. No, datuma još nema, što nije bio slučaj sa Srbijom ili Crnom Gorom, naprimjer.

Fajon: To je bila jedna stvar za koju sam ja prošli tjedan pozvala i zemlje članice i Vijeće - da još nemamo datuma za viznu liberalizaciju. Ima puno nekih špekulacija, a zavisi i kad će zemlje članice dati posljednje, zeleno svjetlo. Sjećate se da u julu prošle godine, kad su bile u pitanju Makedonija, Crna Gora i Srbija, smo već znali datum, a sada ga još nema. Ja mislim da bismo realistički mogli očekivati kraja ove godine. Ja sam pozvala da to bude i prije katoličkog Božića, ali zavisi od Vijeća i od političke snage svih zemalja članica. Sad imamo izvještaj Evropske komisije koji je pozitivan, dakle BiH je stvarno učinila puno u posljednjih nekoliko tjedana i mjeseci, da bismo sad mogli ići brzo dalje. Nema više razloga da se gubi vrijeme.

RSE: Kad je riječ o politici, ima li u slučaju odobrenja bezviznog režima za BiH ulogu trenutna politička situacija u zemlji?
Pasoš BiH

Fajon: Vizna liberalizacija uvijek je bila tehnički proces. Uvijek smo rekli to je tehnički proces, neka i bude takav do kraja. Ja mislim da ako je BiH, što je priznala Evropska komisija, sada ispunila sve uslove za ulazak u bezvizni režim, nema ni političkog razloga da se gubi vrijeme. Sad je odgovornost na strani evropske zajednice, i kredibilnost u pitanju, da stvarno dovedemo taj proces do kraja. Ja se nadam da ćemo uspjeti do kraja ove godine.

RSE: Šta je, prema vašem mišljenju, do sada bila kočnica i šta bi moglo biti eventualno prepreka u Evropskom parlamentu?

Fajon: Uvijek su u bili u pitanju svi uslovi i kriteriji koje je stavila Evropska komisija. Mogle su ih, možda, vlasti već ispuniti godinu unatrag, ali u svakom slučaju sad su ti kriteriji svi ispunjeni. Ako je tu sada u igri političko pitanje, onda bi se ja bojala da bi Evropska unija izgubila kredibilnost. Mislim da svi imamo odgovornost da dovedemo taj proces do kraja - i, kako sam već rekla, ja se nadam da će građani BiH slobodno putovati već prije Božića.
XS
SM
MD
LG