Dostupni linkovi

Fajon: Loš mehanizam za budućnost vizne politike


Tanja Fajon
Tanja Fajon
Lažni azilanti koji su iz zemalja Zapadnog Balkana preplavili zemlje EU povod su zbog kojeg je Evropski parlament usvojio zaštitne mehanizme prema kojima može suspendovati bezvizni režim. Iako podaci Frontexa govore da se broj lažnih tražilaca azila smanjuje to nije spriječilo pobornike uvođenja ove mogućnosti, ponajprije desničarske partije da usvoje ovaj prijedlog. Protivnici pak smatraju da se radi o političkoj odluci čija primjena ne bi išla na ruku ni EU, a ni zemljama regije koje su na putu ka integracijama u tu porodicu. Izvjestiteljica Evropskog Parlamenta za viznu liberalizaciju i žestoka protivnica ovakve odkuke, Tanja Fajon govori o mogućim posljedicama suspenzije.

RSE: Da li bi Bosna i Hercegovina, ali zemlje regiona mogle imati posljedice zbog ovakve odluke?

Fajon: Ja mislim da smo usvojili vrlo loš mehanizam, loš mehanizam za Evropski parlament, Uniju i budućnost vizne politike, ali i politike proširenja i Zapadnog Balkana osobito. Taj mehanizam je loš zbog toga jer Evropski parlament neće više imati mogućnosti da odlučuje kada je u pitanju suspenzija bezviznog režima. Dakle, to pravo će imati samo evropske vlade, koje su već u prošlosti pokušale nekoliko puta da suspendiraju bezvizni režim za jednu ili više zemalja Zapadnog Balkana. Takvog mehanizma do danas u Uniji nismo imali. Komisija ga je predložila nakon porasta lažnih azilanata iz Zapadnog Balkana. Ja se bojim da bi zemlje Unije koristile to kao neko političku mjeru da kazne ili građane ili vlasti Zapadnog Balkana. Nadam se da se to neće dogoditi, jer posljednji rezultati Frontexa kažu da se broj azilanata sa Zapadnog Balkana ove godine smanjio - i dakle pravih argumenata danas za suspenziju nema.

RSE: Jesmo li možda mogli uraditi nešto da bismo spriječili donošenje takve odluke?

Fajon: Najbitnije je da nema porasta azilanata, jer će onda zemlje Unije zaista tražiti suspenziju bezviznog režima. Uvijek je moguće da se učini više kada je u pitanju integracija manjina kao što su Romi, jer oni su ti koji koriste slobodu kretanja na nezakont način. Radimo sve i dalje i ja se nadam da Unija neće koristiti ovaj mehanizam.

RSE: Hoće li se mehanizam koristiti za sve zemlje u paketu ili samo za onu iz koje dolazi najviše azilanata?

Fajon: Taj mehanizam sada postoji za sve zemlje koje su danas u bezviznom režimu, ne samo za zemlje Zapadnog Balkana. Ali, prijedlog Komisije je bio nakon porasta azilanata sa Zapadnog Balkana, jer je prijetnja odatle i najveća s obzirom da najviše ljudi odatle dolazi. Ne govorimo o paketu zemalja. Ne znam što će se desiti u budućnosti. Za sada ja se nadam da nećemo ovaj mehanizam koristiti, ali vrijeme će pokazati kako će stvari ići dalje.
XS
SM
MD
LG