Dostupni linkovi

Talijani traže od Dragija da ostane na dužnosti


Talijanski premijer Mario Draghi
Talijanski premijer Mario Draghi

Talijanski gradonačelnici, organizacije i lideri sindikata pozvali su tokom vikenda premijera Marija Dragija (Draghi)da ponovno razmisli o svojoj odluci da podnese ostavku, upozoravajući da je stabilnost zemlje opterećene dugovima ugrožena.

Draghi je prošle sedmice podnio ostavku nakon što je jedna od stranaka u njegovoj koaliciji, Pokret pet zvijezica, odbila podržati vladu u parlamentarnom glasanju o povjerenju.

Predsjednik Sergio Mattarella odbio je njegovu ostavku i zamolio ga da se sljedeće sedmice obrati parlamentu, nadajući se da će pronaći konsenzus kako bi se spriječili prijevremeni izbori u vrijeme međunarodnih nemira i ekonomskih napetosti.

Draghi je dobio glasanje o povjerenju za paket mjera usmjerenih na smanjenje visokih troškova života za obitelji i tvrtke. No, rekao je da bez pune podrške svih svojih partnera njegova vlada ne može nastaviti s radom.

Populistička stranka Pokret pet zvjezdica kaže da se nije povukla iz koalicije, ali je pozvala Dragija da grupi da garancije da će usvojiti njene političke prioritete, poput minimalne plate.

"Ne možemo dijeliti odgovornost vlade ako nema sigurnosti oko pitanja koja smo istaknuli", rekao je čelnik Pet zvjezdica Giuseppe Conte.

Izvor u uredu premijera rekao je da Dragi neće pokleknuti ni pred kakvim "ultimatumima" i da je i dalje odlučan u podnošenju ostavke, piše Reuters.

No, suočio se s pritiskom da se predomisli zbog upozorenja da Italija rizikuje gubitak milijardi eura iz fondova Evropske unije za oporavak nakon pandemije i da će se mučiti da obuzda rastuće troškove energije bez potpuno funkcionalne vlade.

Gradonačelnici 110 talijanskih gradova, uključujući 10 najvećih gradskih područja, rekli su u otvorenom pismu da prate previranja s "nevjericom i zabrinutošću" i pozvali su sve strane da pokažu odgovornost.

“Mi gradonačelnici, koji smo svakodnevno pozvani da upravljamo i rješavamo probleme koji muče naše građane, molimo Marija Dragija da nastavi i objasni parlamentu razloge zašto Vlada mora nastaviti”, napisali su.

Nekoliko industrijskih, poljoprivrednih i trgovačkih udruženja također je objavio izjave u kojima poziva vladu da nastavi, dok je lider najvećeg talijanskog sindikata rekao da je stabilnost ključna.

"Ne zauzimam ni jednu stranu, ali ću reći da imamo vladu koja nije izgubila nijedno glasanje o povjerenju“, rekao je Maurizio Landini, čelnik grupe CGIL, za dnevnik La Repubblica.

Međutim, prevladavanje rastućeg gnjeva u vladinim redovima i dalje djelovanje bez obzira na sve izgledalo je sve teže, zbog čega su vjerovatno izgledni nacionalni izbori u septembru ili oktobru.

Dragijeva koaliciona vlada nacionalnog jedinstva, koja uključuje stranke desnice, levice, centra i populistički Pokret pet zvjezdica, formirana je u februaru da pomogne Italiji da se oporavi od pandemije COVID-19.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG