Dostupni linkovi

Talibanski tretman žena zločin protiv čovečnosti, saopštio HRW


Avganistanske žene zajedno sa decom čekaju da dobiju pomoć u hrani koju distribuira Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) u okrugu Gani Kel u provinciji Nangarhar, 4. septembra 2023.
Avganistanske žene zajedno sa decom čekaju da dobiju pomoć u hrani koju distribuira Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) u okrugu Gani Kel u provinciji Nangarhar, 4. septembra 2023.

Organizacija Human Rights Watch (HRW) saopštila je da talibanske vlasti u Avganistanu vrše zločin protiv čovečnosti zbog tretmana žena i devojaka u toj zemlji i pozvala na međunarodnu istragu kako bi "obezbedila put ka odgovornosti".

Otkako su zbacili avganistansku vladu koju podržava Zapad i preuzeli zemlju u avgustu 2021, talibani su uveli ograničenja koja se odnose na oblačenje žena, slobodu kretanja, pravo na rad i učenje.

HRW je u izveštaju objavljenom 8. septembra rekao da, iako su muškarci u Avganistanu takođe bili izloženi "ozbiljnim kršenjima" njihovih ljudskih prava, diskriminacija žena je očigledna zbog "sveobuhvatnih ograničenja usmerenih na žene".

Prema njihovom izveštaju, talibanski "rasprostranjeni i sistematski napad na žene" predstavlja "zločin protiv čovečnosti kao progon usmeren na žene i devojčice".

Istraga Međunarodnog krivičnog suda je neophodna jer bi "mogla da obezbedi put ka odgovornosti za zločin protiv čovečnosti", dodaje se u saopštenju.

"Talibansko okrutno i metodično uskraćivanje osnovnih prava ženama i devojkama i njihovo uklanjanje iz javnog života privuklo je globalnu pažnju", rekla je u izveštaju Elizabeth Evenson iz HRW.

Avganistanskim ženama zabranjeno je srednje i visoko obrazovanje i dozvoljeno im je da rade samo na ograničenom broju poslova. Takođe im nije dozvoljeno da putuju iz svojih domova bez pratnje muškog rođaka. Što se tiče pravila oblačenja, žene moraju da se pokriju gotovo u potpunosti ili će se suočiti sa teškim kaznama.

U izveštaju HRW-a se navodi da su žene i pojedini muškarci koji su protestovali protiv talibanske politike često zatvarani, a ponekad i mučeni.

U julskom izveštaju, stručnjaci UN su saopštili da je situacija sa devojkama i ženama u Avganistanu najgora na svetu i dodali da bi sistematska ograničenja za žene i devojčice mogla da dovedu do "rodnog aparthejda".

Izvor: RFE/RL
XS
SM
MD
LG