Dostupni linkovi

HRW poziva na oštrije mjere protiv talibana zbog kršenja prava


Žena koja nosi burku prolazi pored talibanskih boraca u Jalalabadu, 12. 12. 2021.

Human Rights Watch (HRW) pozvao je međunarodnu zajednicu da uvede strožija ograničenja afganistanskim talibanskim liderima kao odgovor na ono što su nazvali "ozbiljnom krizom ljudskih prava" koja posebno pogađa žene i djevojke nakon što su se talibani u avgustu prošle godine vratili na vlast.

Otkako su preuzeli vlast, talibani su za dvije decenije unazadili napretke koje su ostvarile žene koje su bile istisnute sa mnogih državnih poslova, zabranjeno im je da putuju same i naređeno im je da se odijevaju u skladu sa strogom interpretacijom Kurana.

U saopštenju od 9. juna iz Human Rights Watcha navode da je odluka talibana od 23. marta da produži zabranu srednjoškolskog obrazovanja za djevojčice izazvala međunarodnu osudu.

No, iz HRW kažu da osuda "nije dovoljna", jer ne "povređuje talibane", te je pozvala međunarodnu zajednicu da poduzme učinkovitije korake protiv sadašnjih vladara Afganistana.

"Vrijeme je da vlade pretvore konsenzus da su aktivnosti talibana nezakonite u koordinirane aktivnosti koje pokazuju talibanima da je svijet spreman braniti prava Afganistanaca, posebno žena i djevojaka, na smislen način", rekli su iz HRW.

Preporučili su da Ujedinjene nacije preispitaju zabranu putovanja koju je Vijeće sigurnosti uvelo 1999. za nekoliko talibanskih lidera kao odgovor na tadašnje terorističke aktivnosti skupine. Ova mjera još uvijek utiče na 41. sadašnjeg člana talibanskog liderstva, iako je djelomično suspendirana 2019. kako bi se talibanima omogućilo sudjelovanje u mirovnim pregovorima.

"Vijeće sigurnosti će preispitati ova izuzeća u junu i ima priliku da preusmjeri zabranu na određene talibanske lidere koji su umiješani u ozbiljna kršenja prava", preporučili su iz Human Rights Watcha.

Pročitajte i ovo:

Također su preporučili da generalni sekretar UN-a Antonio Guterres posjeti Afganistan kako bi "preusmjerio svjetsku pažnju na situaciju, povećao pritisak na talibane da poštuju ljudska prava i potaknuo globalna rješenja za okončanje strašne humanitarne krize".

Također je predložena nezavisna revizija misije UN-a u Afganistanu i njezinog praćenja ljudskih prava kako bi se utvrdilo je li "opremljena za obavljanje svog mandata".

"Afganistanske žene i djevojke gledaju kako njihova prava nestaju pred njihovim očima. Treba im više od svijeta nego briga. Trebaju akciju", zaključili su iz Human Rights Watcha.

XS
SM
MD
LG