Dostupni linkovi

Kabul: Talibani ubijeni nakon napada na predsedničku palatu i ured CIA


Dim iznad predsedničke palate u Kabulu
Dim iznad predsedničke palate u Kabulu
Talibani su u utorak ujutro napali nekoliko mesta u glavnom gradu Avganistana, među kojima i predsedničku palatu. Nekoliko eksplozija odjeknulo je kada su se napadači sukobili sa bezbednosnim osobljem na jednom od ulaza u predsedničku palatu, Ministarstvo odbrane i u ured američke CIA-e, javlja BBC.

Policija je saopštila da su svi napadači ubijeni.

Reuters javlja da je napad na istočna vrata predsedničke palate počeo dok su se novinari okupljali za razgovor s avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem. Nije jasno gdje se Karzai nalazio u trenutku napada. Izvori bliski Karzaiju kažu da sigurnost unutar palate ni u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje.

Talibani su preuzeli odgovornost za akciju.

"Jutros su naši mučenici napali predsjedničku palaču, ministarstvo obrane i hotel Arianu", stoji u pisanom saopštenju portparola talibana Zabihule Mudžahida. U hotelu Ariana smešteno je sedište američke obavještajne službe CIA-e, navodi Reuters.

Prema rečima komandira policije u Kabulu, napad je završen a svi napadači su ubijeni.

U još jednom napadu talibana u pokrajini Kandahar poginulo je osam žena i dete, svi iz iste porodice. Oni su ubijeni bombom koja je eksplodirala pri prolasku njihovog vozila dok su išli na obred zaruka.

Trojica muškaraca u napadu su ranjena, a među njima vozač.

Incident se dogodio nekoliko dana pošto je predsednik Hamid Karzai izrazio nezadovoljstvo što mirovne pregovore sa talibanima neće voditi afganistanske vlasti.

Talibani su 11. juna napali drugo avganistansko zdanje. U samoubilačkom napadu ispred Vrhovnog suda u Kabulu, poginulo je 15 osoba, a 40 je povrijeđeno.
XS
SM
MD
LG