Dostupni linkovi

Talibani u Kandaharu i Heratu, zauzeli i Laškar Gah


Talibanski borci u gradu Gazni
Talibanski borci u gradu Gazni

Talibani su zauzeli avganistanski grad Laškar Gah, glavni grad južne provincije Helmand, nakon dve nedelje teških borbi, saopštio je u petak policijski zvaničnik, prenosi Reuters.

Vladini i visoki zvaničnici oružanih snaga napustili su u četvrtak oko ponoći helikopterom poslednje vladino uporište u gradu, rekao je zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan.

"Oko 200 pripadnika ANDSF -a, koji su ostavljeni u guvernerovom kompleksu, uz intervenciju starijih, predali su se talibanima", rekao je zvaničnik, misleći na pripadnike nacionalnih odbrambenih i bezbednosnih snaga i plemenske starešine.

Za osam dana talibani su zauzeli skoro polovinu avganistanskih provincijskih prestonica.

Oni kontrolišu veći deo severa, zapada i juga zemlje. Kabul, Mazar-i-Šarif i Džalalabad su preostala tri velika grada koja su i dalje pod kontrolom vlasti.

SAD će rasporediti trupe na aerodromu u Kabulu da bi obezbedio evakuaciju jednog dela osoblja iz svoje ambasade u Avganistanu, koje će biti smanjeno zbog napredovanja talibana, saopštio je u četvrtak Stejt department u trenutku kada su militanti preuzeli u četvrtak, 12. avgusta kontrolu nad Kandaharom, drugim najvećim gradom u Avganistanu, i Heratom, trećim po veličini, preneo je AP.

Oni su u četvrtak zauzeli još dva glavna grada provnicija, uključujući Gazni, čime su prekinuli komunikaciju na ključnom auto putu koji povezuje prestonicu Kabul sa južnim provincijama.

Talibani kontrolišu 12 od 34 glavnih gradova regija u Avganistanu i dve trećine ruralnog područja.

Američki bezbednosni zvaničnici smatraju da bi talibanski borci mogli izolovati avganistanku prestonicu Kabul za 30 dana i verovatno je zauzeti u roku od 90.

'SAD posvećene bezbednosti Avganistana'

Američki državni sekretar i ministar odbrane rekli su u četvrtak veče avganistanskom predsedniku Ašrafu Ganiju da Sjedinjene Države "ostaju posvećene bezbednosti i stabilnosti Avganistana suočenom sa nasiljem talibana".

Državni sekretar Entoni (Anthony) Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin (Lyoid Austin) dali su Gani uveravanja u telefonskom pozivu kasno 12. avgusta nakon najave o povlačenju civila iz ambasade.

"Sekretari su naglasili da Sjedinjene Države ostaju privržene održavanju snažnih diplomatskih i bezbednosnih odnosa sa vladom Avganistana", naveo je portparol Stejt departmenta Ned Prajs (Price) u saopštenju.

Portparol Pentagona Džon Kirbi (John Kirby) rekao je da će se oko 3.000 dodatnih vojnika pridružiti više od 650 pripadnika koji su već u Kabulu i koji su ostali u zemlji radi očuvanja bezbednosti diplomata.

Istovremeno će Vašington ubrzati evakuaciju prevodilaca i drugih avganistanskih pomoćnika američke vojske kojima bi mogla da preti odmazda ukoliko talibani preuzmu vlast.

Uvode se dnevni letovi, rekao je novinarima Ned Prajs.

"Ambasada ostaje otvorena, ovo nije potpuna evakuacija", rekao je on i podsetio da je američka vlada počela da vraća deo svog osoblja u Kabulu u aprilu kada je predsednik Džo Bajden objavio da će povlačenje svih međunarodnih snaga u Avganistanu biti završeno pre kraja leta.

Međutim, kako je rekao ubrzanje vojne ofanzive talibana i porast nasilja i nestabilnosti, koje se dešava kao posledica tog povlačenja, "vrlo su zabrinjavajući".

Zbog toga SAD će dodatno smanjiti broj civilnog osoblja u Kabulu u svetlu razvoja bezbednosne situacije. Rekao je da će deo američkih diplomata biti evakusan narednih nedelja.

"Da bi se olakšalo to smanjenje osoblja, ministarstvo odbrane će privremeno rasporediti dodatne trupe na međunarodnom aerodromu" iako se nastavlja povlačenje vojnika iz Avganistana, rekao je Ned Prajs.

Rok za povlačenje američkih trupa iz Avganistana ostaje 31. avgust, međutim 650 vojnika će nakon toga ostati za zaštitu aerodroma i ambasade.

Velika Britanija će takođe poslati privremeno oko 600 vojnika u Avganistan da pomognu britanskim državljanima da napuste zemlju, objavila je Vlada u Londonu.

"Odobrio sam slanje dodatnog vojnog osoblja da podrži diplomatsko prisustvo u Kabulu, pomognu britanskim državljanima da napuste zemlju i podrže premeštanje bivših avganistanskim članova osoblja koji su rizikovali svoj život služeći sa nama", rekao je britanski ministar odbrane Ben Valis.

Talibani u Kandaharu i Heratu

Talibani su zauzeli drugi najveći grad u Afganistanu, Kandahar, koji ima skoro pola miliona stanovnika na jugu zemlj, središtu provincije Kandahar i nekadašnje uporište militanata.

Zauzeli su guvernerovu kancelariju i druge zgrade, rekli su svedoci. Guverner i drugi zvaničnici pobegli su, uhvativši let za Kabul, dodali su svedoci, prenosi AP. Odbili su da budu javno imenovani jer vlada tek treba da prizna poraz.

Talibani su saopštili da su u sredu ušli u teško utvrđeni zatvor u Kandaharu i oslobodili "stotine zatvorenika".

Nešto ranije tokom su zauzeli i glavni grad zapadne pokrajine Herat.

Pad Herata, koji se nalazi u blizini granice sa Iranom, najveći je udarac vladi u Kabulu, koja sada kontroliše razbacani arhipelag ugroženih gradova i oko samo jedne trećine ruralnih područja.

Portparol talibana rekao je da su borci zauzeli grad, uključujući sedište provincije, policije i druge zgrade. Dodao je da se vladini vojnici predaju i da su zarobljena vojna vozila, oružje i municija. Grad je već nedeljama pod opsadom, a u odbrani je pomogao saveznik vlasti ratni komandant Ismail Kan.

Iako su snage Talibana u Heratu, portparol guvernera rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da to ne znači da je grad pao.

Lokalni bezbednosni i pokrajinski zvaničnici, govoreći pod uslovom anonimnosti, potvrdili su za RSE da su talibani zauzeli ključne objekte, uključujući kancelariju guvernera, sedište policije i zatvor.

Bilo je izveštaja o sporadičnim borbama u trenutku kada su se guverner Herata i nekoliko bezbednosnih zvaničnika povukli u vojnu bazu na periferiji grada.

U drugoj pobedi, talibani su 11. avgusta zauzeli aerodrom u gradu Kunduz na severu zemlje kada se većina vladinih snaga predala, otežavajući slanje pojačanje vladinim trupama.

Ranije u četvrtak talibani su zauzeli Gazni, desetu prestonicu avganistanske provincije koja je pala u ruke militanata tokom protekle nedelje. Snage bezbednosti uhapsile su guvernera te provincije nakon što je pobegao iz grada.

Gazni se nalazi 150 kilometara jugozapadno od Kabula i ima strateški značaj jer leži duž glavnog autoputa Kabul-Kandahar koji povezuje glavni grad sa južnim provincijama.

Hiljade ljudi pobeglo je iz svojih domova uz strahovanje će talibani ponovo nametnuti brutalnu, represivnu vladu, takoreći eliminisati ženska prava i sprovoditi javno odsecanje udova, kamenovanja i pogubljenja.

Gani pokušaja da pridobije regionalne lidere

Predsednik Avganistana Ašraf Gani smenio je u sredu načelnika generalštaba vojske Valija Mohammada Ahmadzaija, koji je na toj funkciji bio tek od juna.

Gani je takođe u sredu odleteo avionom u severni grad Mazar-i-Šarif,-tradicionalno anti-talibanski bastion, kako bi pokušao da okupi tamošnje provladine snage.

Mazar-i-Šarif nalazi se blizu granica sa Uzbekistanom i Tadžikistanom, a njegov gubitak označio bi potpuni kolaps vladine kontrole nad severnim Avganistanom, podseća BBC

Gani je u Mazar-i-Šarifu održao krizne razgovore sa uzbekistanskim vojskovođom Abdulom Rašidom Dostumom i istaknutim vođom etničke Tadžikistance Atom Mohamadom Nurom o odbrani grada.

Dostum, komandant veteran, rekao: "Talibani su nekoliko puta dolazili na sever, ali su se uvek zaglavili."

Gani je od dolaska na vlast 2014. pokušavao da udalji moćne lokalne, ratne gospodare u pokušaju da pojača avganistansku nacionalnu armiju, a sada im se obraća u iznudici, navodi izveštač BBC-ija.

Ranije ove nedelje, predsednik se takođe složio da naoruža provladinu miliciju.

Al Džazira je javila, pozivajući se na vladin izvor, da je Gani ponudio talibanima udeo u vlasti ako prestane nasilje. Nije bilo jasno u kojoj meri se ova ponuda razlikuje od uslova o kojima je već bilo reči tokom pregovora u Kataru.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je da ne za takvu ponudu, ali je isključio podelu vlasti.

"Nećemo prihvatiti ovakvu ponudu jer ne želimo da budemo partner sa administracijom u Kabul," dodao je, prenosi Rojters.

Apeli međunarodnih posrednika za mir


Talibani nastavljaju ubrzano napredovanje na terenu dok su se predstavnici svetskih sila okupili u katarskoj prestonici Dozi pozivajući na prekid borbi i obnavljanje pregovora između vlade Kabula i militanata.

U zajedničkom saopštenju objavljenom nakon razgovora sa talibanima i pregovaračima avganistanske vlade, izaslanici Sjedinjenih Država, Kine, Rusije, Evrope i suseda Avganistana navodi se da neće priznati nijednu vladu "nametnutu upotrebom vojne sile". Oni su takođe upozorili da će svaka pomoć za obnovu zavisiti od političkog rješenja.

"Narod Avganistana, regiona i sveta se slaže da sudbinu ove zemlje ne bi trebalo rešavati ratom, već mirovnim pregovorima i postizanjem sporazuma", rekao je avganistanski ministar spoljnih poslova Mohamed Hanif Atmar za Radio Slobodna Evropa.

„Ako talibani ovo ne prihvate i ne postupe odgovorno i pošteno, onda se oni se protive globalnom konsenzusu, a ne samo protiv volje avganistanskog naroda,” ističe Atmar.

Ali, izgleda da pretnja međunarodne izolacije nije odvratila talibane od stvaranja novih činjenica na terenu dok se vladine snage urušavaju.

Ujedinjene nacije saopštile su da je u proteklih mesec dana ubijeno više od 1.000 civila. U sredu su talibani negirali da se obrušavaju ili ubijaju civile pozivajući na istragu.

XS
SM
MD
LG