Dostupni linkovi

Talibani pozivaju Bidena da se drži dogovora o povlačenju američkih snaga


Predstavnici talibana dokom pregovora u Dohi
Predstavnici talibana dokom pregovora u Dohi

Afganistanski pobunjenici talibani pozvali su u utorak dolaznu administraciju izabranog američkog predsjednika Joea Bidena da se drži sporazuma iz februara o povlačenju američkih trupa.

Sjedinjene Države povlače trupe prema sporazumu kojim se predviđa povlačenje do maja 2021. godine, uz određena sigurnosna jamstva, dok talibani vode mirovne pregovore s afganistanskom vladom u Dohi.

„Islamski Emirat želio bi naglasiti novom izabranom američkom predsjedniku i budućoj administraciji da je provedba sporazuma najrazumnije i najučinkovitije sredstvo za okončanje sukoba između obje naše zemlje", rekla je militantna skupina u priopćenju, svom prvom komentaru na rezultate predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama.

Međutim, nasilje se pojačava u cijeloj zemlji s talibanima koji napadaju prijestolnice provincija, što je u nekim slučajevima potaknulo zračne napade Sjedinjenih Država, jer su razgovori u glavnom gradu Katara bili odgađani.

Skupine kao što su Ujedinjeni narodi također su postavljale pitanja zbog Al-Kaide nakon što je visoki dužnosnik Ujedinjenih naroda prošlog mjeseca rekao BBC-u da je ta skupina još uvijek bila "čvrsto povezana" s talibanima, javlja Reuters.

Odlazeći američki predsjednik Donald Trump postavio je završetak rata u Afganistanu glavnim predizbornim obećanjima i u tvitu u oktobrbu rekao da bi trupe mogle biti izvan Afganistana do Božića, iako su dužnosnici poput njegova savjetnika za nacionalnu sigurnost rekli da rade na roku do maja 2021. godine.

XS
SM
MD
LG