Dostupni linkovi

Talibani pozvali muslimanske zemlje da priznaju njihovu vladu


Mohammad Hasan Akhund, vršilac dužnosti premijera talibanske vlade drži govor tokom ekonomske konferencije u Kabulu, 19. januar 2022.
Mohammad Hasan Akhund, vršilac dužnosti premijera talibanske vlade drži govor tokom ekonomske konferencije u Kabulu, 19. januar 2022.

Vršilac dužnosti talibanskog premijera pozvao je muslimanske nacije da budu prve koje će zvanično priznati vladu koja je preuzela vlast u Avganistanu u avgustu 2020. godine.

„Pozivam muslimanske zemlje da budu prve i zvanično nas priznaju. Nadam se da ćemo tada moći brzo da se razvijamo“, rekao je Mohamed (Mohammad) Hasan Akhund na konferenciji u Kabulu o masovnoj ekonomskoj krizi u zemlji.

"Ne želimo ničiju pomoć. Ne želimo je za zvaničnike", rekao je Akhund, misleći na diplomatsko priznanje. „Želimo to za našu javnost“, dodao je tvrdeći da su talibani ispunili sve neophodne uslove vraćanjem mira i bezbednosti.

Nijedna zemlja još nije priznala talibansku vladu, posmatrajući kako će ovog puta vladati tvrdokorni islamisti -- ozloglašeni po kršenju ljudskih prava tokom svog prvog boravka na vlasti između 1996. i 2001. godine.

Iako su talibani obećali mekši način vladanja, žene su uglavnom isključene iz vladinog zapošljavanja, a srednje škole za devojčice su uglavnom ostale zatvorene.

Talibani su preuzeli vlast u avgustu prošle godine tokom povlačenja američkih vojnih snaga iz Avganistana. Kada su talibani ušli u Kabul avganistanska vlada je predala vlast, a predsednik Ašraf Gani je napustio zemlju.

XS
SM
MD
LG