Dostupni linkovi

Talibani imenovali novog lidera, mirovni pregovori na čekanju


Dnevne novine u Pakistanu o smrti vođe talibana
Dnevne novine u Pakistanu o smrti vođe talibana

Avganistaniski talibani objavili su da imaju novog lidera koji će zamijeniti mulu Ahtara Mansura, ubijenog u američkom vazdušnom napadu prošle sedmice. U srijedu, 25. maja, objavljenom saopštenju oni su potvrdili smrt Mansura i imenovali mulu Haibatulaha Ahundžada, jednog od dvojice zamjenika ubijenog za novog lidera talibana u Avganistanu.

Mula Haibatula Akundžada
Mula Haibatula Akundžada

Mula Haibatulah Ahundžad, imenovan je “nakon jedinstvene odluke” na sastanku talibanskih lidera, koji je, kako se vjeruje, održan na teritoritoriji susjednog Pakistana u kojem takođe djeluju talibani.

Ahundžad je, osim jedan od dva zamjenika ubijenog Ahtara Mansura, bio i predsjedavajući talibanskog suda i izdavao fatve.

Osim njega imenovani su i njegovi zamjenici, Siradžudin Hakani, jedan od lidera mreže koja se smatra odgovornom za seriju bombaških napada izvedenih u glavnom gradu Avganistana, Kabulu, posljednjih godina, te mula Mohamad Jakob, sin bivšeg lidera talibana mule Mohamada Omara, objavio je portparol talibana Zabiulah Mudžahid.

Mansur podijelio talibane

Dosadašnji lider talibana, Mansur je ubijen u Pakistanu, 21. maja, kada je njegovo vozilo pogodio američki dron u jugozapadnoj provinciji Baločistan.

Za lidera talibana bio je imenovan jula 2015., samo nekoliko dana nakon što je avganistanska vlada potvrdila da je duhovni lider talibana mula Mohamad Omar umro u pakistankom lučkom gradu Karačiju, i to dvije godine ranije.

Međutim, Mansurov tadašnji izbor izazvao je neslogu među talibanima budući da su neki komandanti odbijali da ga priznaju kao vođu.

Zavničnici SAD i Avganistana tvrdili su da je Mansur bio smetnja naporima za postizanje mira u Avganistanu, gdje talibani već 15 godina predvode pobunu.

No, sa ni sa izborom novog talibanskog lidera nema mnogo šansi za postizanje mira procjenjuju stručnjaci.

Naime, Rahimulah Jusafzai, ugledni pakistanski novinar, čija je specijalnost praćenje militanata, kaže: “Status quo ostaje nepromijenjen nakon imenovanja Ahundžada na čelo talibanskih militanata".

Mjesto pogibije Mansura
Mjesto pogibije Mansura

Ne bih mogao predvidjeti da će doći do promjene u odnosu na politiku koju je vodio Mansur “ kaže Jusafzai i dodaje “Nije relno očekivati da će Ahundžad da pregovara sa avganistanskom vladom“.

Čak iako on sam bude zagovornik mirovnih pregovora nije realno očekivati da će u taj proces ući bez konsenzusa, jer se među glavnim vijećem talibanskih lidera mnogi protive pregovorima" kaže Amir Rana, direktor Pak instituta za mirovne studije u Islamabadu.

Avganistanska vlada apeluje na dijalog

Portparol predsjednika avganistanske Vlade (izvršnog tijela), Abdulaha Abdulaha, već je apelovao na novog talibanskog lidera da se priključi mirovnim pregovorima.

“Pozivamo mulu Haibatulaha na mir. Politički dogovor je jedina opcija za talibane ili će se novo vođstvo suočiti sa istom sudbinom kao i Mansur,“ napisao je u tweetu, Džavid Faisal, Abdulahov glasnogovornik.

Isto procjenjuje i BBC. Urednik avganistanskog servisa nije optimista po pitanju mogućnosti da novi lider promijeni ekstremnu politiku prema Kabulu.

Mavlavi Haibatulah Ahundžada dolazi iz provincije Kandahar, srca talibanske pobune u Avganistanu i izgleda da je bio pihvatljiv većini članove “šure” talibanskog vijeća i nije kontroverzan na način na koji je bio njegov prethodnik Mansur, koji je prije zvaničnog imenovanja predvodio talibane još od smrti mula Omara.

Ahundžad je 55 - godišnjak, kako se navodi, više religiozni lider nego komandant i odgovoran je za izdavanje najvećeg broja talibanskih fatvi. Iako nije putovao nigdje iz Avganistana jako je blizak sa takozvanom “Kueta šurom”, avganistanskim talibanskim vođama koji su stacionirani u pakistanskom gradu Kueta.

Talibani su vladali Avganistanom uz primjenu strogih pravila islamskog šerijatskog zakona sve dok taj pokret sa vlasti nije svrgnut u događajima koji su uslijedili nakon američke invazije, uzrokovane terorističkim napadima na SAD 11. septembra, 2001.

Od tada ovaj pokret ne prestaje sa borbom za zbacivanje sa vlasti avganistanske vlade u Kabulu, kojoj za održavanje kakvog takvog mira u zemlji pomoć pružaju NATO snage iz misje ISAF.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG