Dostupni linkovi

Talibani ne odustaju od bombaša samoubica


Pripadnici talibanske vojske Badri 313 stoje u blizini uništene baze CIA-e sjeveroistočno od Kabula, 6. septembra 2021.
Pripadnici talibanske vojske Badri 313 stoje u blizini uništene baze CIA-e sjeveroistočno od Kabula, 6. septembra 2021.

Piše: Abubakar Siddique

Tokom svoje 20-godišnje pobune, talibani su koristili bombaše samoubice kao smrtonosno oruđe za ubijanje stranih i afganistanskih vladinih trupa i terorisanje civilnog stanovništva, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Čak i sada, dok talibani pokušavaju da se transformišu iz pobunjenika u vladu, njihov kontingent obučenih bombaša samoubica ostaje centralni dio njihove vojne i političke strategije, kažu stručnjaci.

U pobjedničkoj paradi nakon ponovnog preuzimanja vlasti, talibani su pokazali svoje bombaše samoubice i arsenal samoubica opasanih eksplozivom. Parada je izazvala gnjev mnogih Afganistanaca koji su rekli da su talibanski samoubilački napadi usmrtili stotine civila tokom godina.

Militanti su također najavili formiranje nove "mučeničke brigade" koju čine bombaši samoubice, što je potez za koji stručnjaci kažu da je pokušaj da se njihovi bombaši samoubice rebrendiraju u elitne borce spremne da zaštite novu vladu.

"Sadašnje rukovodstvo talibana nastoji da retroaktivno preuzme vlasništvo nad bombašima samoubicama u svim njegovim oblicima i da mu da novo značenje koje će mu pomoći da transformiše decentralizovanu pobunu u jedinstvenu vladu", kaže Dejvid Edvards (David Edwards), profesor antropologije na Vilijams koledžu (Williams College).

On kaže da nova brigada bombaša samoubica ima za cilj „davanje legitimiteta talibanskom vođstvu dok pokušava da se pretvori u privid vlade s redovnim trupama pod svojom komandom, a ne samo u prikrivenim agentima nasilja“.

Edvards je također primijetio da su talibanski potencijalni bombaši samoubice bili "članovi elitnih kadrova koji paradiraju u pukovskom redu noseći šarene uniforme koje prikazuju različite vrste bombaša samoubica i njihovu funkciju".

U oktobru su talibani objavili da razmještaju svoju "mučeničku brigadu" duž granice sa Tadžikistanom. Taj potez je uslijedio usred tenzija između vlade predvođene talibanima i Dušanbea, koji je optužio grupu za monopolizaciju moći.

Afganistanci prisustvuju sahrani jedne od žrtava samoubilačkog napada koji je izveden 24. oktobra na edukativni centar u Kabulu.
Afganistanci prisustvuju sahrani jedne od žrtava samoubilačkog napada koji je izveden 24. oktobra na edukativni centar u Kabulu.

Abdul Basit Badar, načelnik brigade, rekao je u oktobru za Radio Azadi RSE da su bombaši samoubice "spremni da brane našu zemlju po svaku cijenu".

"Ova brigada je spremna da bude raspoređena na naše granice kad god dođe do borbi ili prijetnje na našim granicama", rekao je on i dodao da je njegova jedinica opremljena oružjem američke i ruske proizvodnje.

'Ideološke poruke'

Talibanski ministar unutrašnjih poslova Siradžudin Hakani održao je prošlog mjeseca skup za porodice bombaša samoubica u luksuznom hotelu u Kabulu. Tokom skupa, Hakani je pohvalio bombaše samoubice za njihovu "žrtvu" i obećao njihovim porodicama zemlju i novac.

Hakani je šef zloglasne mreže Hakani, smrtonosne ruke talibana, koju su SAD proglasile terorističkom organizacijom, dok je Hakani među najtraženijim bjeguncima FBI-a.

"Želim da učinim nešto za porodice naših mučenika što će odjeknuti u cijeloj zemlji", rekao je Hakani, prema audio-snimku njegovog govora od 18. oktobra do kojeg je došao RSE. "Želio bih da im dam parcelu i posebnu legitimaciju koja ih identifikuje kao članove porodica naših mučenika kako bi njihov status bio još veći od našeg."

Hakani je pokušao da odbrani talibansko korištenje bombaša samoubica, rekavši da "bez boraca koji traže mučeništvo, nećemo moći da se borimo protiv nevjernika", misleći na strane snage i bivšu afganistansku vladu.

Hakani je također iznio vjersko opravdanje koje su talibani koristili za izvođenje samoubilačkih bombaških napada.

Podsjećajući kako su talibani izveli samoubilački napad u januaru 2018. na hotel Interkontinental u kojem je ubijeno 40 ljudi, Hakani je rekao da ga je komandant koji je vodio napad "pozdravio i zakleo se da poslanik Muhamed lično vodi njihovu operaciju".

Muškarac pregleda štetu u šiitskoj džamiji Saied Abad u Kunduzu dan nakon što je 8. oktobra izvršen samoubilački bombaški napad na vjernike.
Muškarac pregleda štetu u šiitskoj džamiji Saied Abad u Kunduzu dan nakon što je 8. oktobra izvršen samoubilački bombaški napad na vjernike.

Kao odgovor, neki u publici su plakali, a mnogi su uzvikivali "Allahu Akbar" ili "Bog je veliki".

Edvards kaže da su talibani "pretvorili taktiku samoubilačkog bombaškog napada u centralni dio svojih ideoloških poruka, a sam samoubilački prsluk u svoj centralni simbol".

'Glorificiranje bombaša samoubica'

Sami Jusafzai, novinar koji je izvještavao o talibanima od njihovog pojavljivanja 1990-ih, kaže da hvaleći bombaše samoubice talibani otuđuju i Afganistance kojima će, kako se nadaju, vladati i međunarodnu zajednicu koja joj je potrebna da se odbrani od ekonomske i humanitarne krize.

"Umjesto da pokušaju da ujedine Afganistance narativom o miru nakon što tvrde da su pobijedili u ratu, oni žele da uživaju u onome što smatraju svojom slavom i slave taktike kao što su samoubilački bombaški napadi koji su ubili i osakatili mnoge afganistanske civile", kaže on.

Ali Jusafzai kaže da talibani nisu ujedinjeni u korištenju bombaša samoubica kao stuba svoje političke strategije.

"Glorificiranje bombaša samoubica je nešto što su čak i razumni glasovi unutar talibana htjeli da izbjegnu jer ih sprječava da steknu podršku kod kuće i legitimitet u inostranstvu", kaže on.

Talibanskom vladom, koja se sastoji samo od muškaraca, dominiraju tvrdokorni veterani i lojalisti, od kojih su mnogi pod sankcijama UN i SAD zbog povezanosti s terorizmom. Talibansku vladu, koju gotovo isključivo čine paštunski klerici, nije priznala nijedna država.

Došlo je do sukoba između talibanskih tvrdolinijaša i umjerenijih ličnosti, koje žele da steknu međunarodno priznanje i lokalni legitimitet.

Talibanski borci patroliraju ulicom u Kabulu 2. novembra 2021.
Talibanski borci patroliraju ulicom u Kabulu 2. novembra 2021.

Talibani nisu jedina grupa koja koristi bombaše samoubice.

Suparnička ekstremistička grupa "Islamska država", koja vodi sve intenzivniji rat s talibanima, izvela je seriju smrtonosnih samoubilačkih bombaških napada na šiitsku manjinu i novu vladu.

Afganistanci koji su se nadali da će talibansko preuzimanje vlasti označiti kraj decenijama rata, sada se pripremaju za još nasilja, uključujući samoubilačke napade.

Dana 2. novembra, najmanje 19 ljudi je ubijeno, uključujući talibanskog komandanta, a na desetine je ranjeno u napadu oružjem i bombom na vojnu bolnicu u Kabulu. Militanti "Islamske države” preuzeli su odgovornost za napad.

"Još uvijek moramo da živimo u strahu od ovih napada", rekla je Nasima, bivša vladina službenica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG