Dostupni linkovi

Talibansko bičevanje žena zbog pametnih telefona?


Ilustracija

Scene javnog bičevanja u talibanskom uporištu u severnom Avganistanu pokazale su dve žene u plavim burkama koje su klečale skoro nepomično, dok ih čovek tuče šibom po glavama i telu, piše Radio Slobodna Evropa.

Žene, čija imena nisu objavljena, proglašene su krivima za kršenje talibanskog strogog tumačenja šerijatskog zakona nakon što je policija saopštila da su posetile lokalnu zdravstvenu kliniku bez pratnje muškaraca. Takođe su rekli da su ih talibanski borci videli da komuniciraju mobilnim telefonima.

Dok fundamentalistički talibani već duže vreme prisiljavaju žene da budu u pratnji muških rođaka kada izlaze van svojih domova, izveštaji o drugoj optužbi ukazuju na nedavno sprovođenje pravila o upotrebi mobilnih uređaja, naročito pametnih telefona, u područjima pod kontrolom militanata.

Nejasno je da li su žene, koje su obe bile u braku, bile jednostavno kažnjene za korišćenje telefona ili posebno za komunikaciju sa muškarcima van njihovih neposrednih porodica - optužbe koje su dovodile do javnog bičevanja u prošlosti.

Dok su muškarci na mobilnim uređajima čest prizor, lokalna konzervativna kultura često s negodovanjem gleda na žene koje koriste mobilne telefone u javnosti.

Strah od napada bespilotnih letelica

Obaid Ali, stručnjak za avganistanske pobunjenike u Avganistanskoj mreži za analizu, nezavisnom istraživačkom centru u Kabulu, kaže da je talibanska kulturna komisija zabranila svim borcima da koriste pametne telefone u 2016. godini zbog bezbednosti i verskih razloga. Od tada, kaže Ali, militanti su uveli zabranu za civile u nekim područjima pod njihovom kontrolom. Ali, on kaže da se primitivni mobilni telefoni bez pristupa Internetu ili mogućnosti snimanja slika ili videa tolerišu na mnogim od tih lokacija, jer stanovnici često nemaju fiksne telefonske linije.

"Jedan od glavnih razloga zbog kojih su talibani zabranili pametne telefone bio je zbog sve veće pretnje američkih napada bespilotnim letelicama i praćenjem", kaže Ali. "Talibani se takođe plaše da civili koriste pametne telefone, jer ljudi mogu da pristupe nezavisnim informacijama, mogu da fotografišu i snimaju video snimke i možda će odati aktivnosti i lokacije militanata".

Talibani su ograničili korišćenje mobilnih telefona u većini područja pod njihovom kontrolom. U delovima južne provincije Helmand, zabranjeni su mobilni telefoni i internet. Talibanski borci komuniciraju putem voki-tokija.

U severnoj provinciji Kunduz, gde talibanski borci kontrolišu nekoliko okruga, grupa je prisilila mobilne operatere da isključe signal svakog dana između 6:00 časova popodne do 6:00 sati ujutru.

Brutalne kazne

Nejasno je da li su žene koje su bile bičevane u Javzjanu koristile pametne telefone.

Incident se dogodio u oblasti Beron Sena u okrugu Darzab, bivšem uporištu ekstremističke grupe Islamske države (IS), koju su u avgustu mesecu iz tog područja potisnule talibanske i vladine snage.

Mohammad Ismail, šef policije Darzaba, ove nedelje je potvrdio da se bičevanje dogodilo i da je to bilo pre 10 dana. Rekao je da su se žene vratile u svoje domove.

Vest o bičevanju dospela je 28. oktobra u glavne avganistanske medije. Video navodno prikazuje da su snimci kažnjavanja odavno bili podeljeni na društvene mrežama.

'Moralni zločini'

Ovo nije prvi put da su talibani, koji su vladali zemljom od 1996. do 2001. godine, sproveli javno kažnjavanje za takozvane moralne zločine.

U severnoj provinciji Fariab, mlada devojka je prošlog meseca bila javno bičevana na pijaci jer nije bila u pratnji muškog rođaka.

Moralni prekršaji, uključujući preljubu ili čak bežanje od kuće, se ne smatraju zločinima prema Krivičnom zakonu u Avganistanu. Međutim, stotine žena i devojaka su zatvorene nakon "nemoralnih" presuda suda, u kojem dominiraju verski konzervativci.

U nekim seoskim područjima, gde talibanski militanti imaju značajan uticaj, stanovnici vladina tela smatraju korumpiranim ili nepouzdanim i okreću se talibanskim sudovima kako bi rešili sporove. Talibanski sudovi primenjuju šerijstski zakon koji propisuje javno bičevanje, kamenovanje ili pogubljenje za muškarce ili žene koje su proglašene krivim za vanbračnu vezu ili vanbračnu aferu i za žene koje su imale kontakt s muškarcima izvan njihovih neposrednih porodica.

Poslednjih godina stanovnici su videli niz strahovitih javnih kazni za žene koje su optužene za takva krivična dela.

U februaru 2017. godine, naoružana banda je ubila 18-godišnju ženu i čoveka sa kojom je pobegao u istočnoj provinciji Nuristan.

U oktobru 2015. godine, 19-ogodišnju Roksanu su kamenovali talibanski militanti u centralnoj provinciji Gor nakon što su je optužili da je imala seks pre braka.

U novembru 2015. godine, 26-godišnja Avganistanka umrla je od povreda nakon što je javno išibana, takođe u Goru. Bila je optužena da je pobegla od kuće.

U avgustu 2016. godine, takođe u provinciji Gor, mladi muškarac i žena bili su javno bičevani nakon što su proglašeni krivim za seks van braka.

XS
SM
MD
LG