Dostupni linkovi

Vrhovni vođa talibana poziva na međunarodno priznanje njihove vlade


Pripadnici talibanskih snaga okupljeni oko slike svog vođe Mule Haibatule Akundžade (Kabul, 25. avgust 2021. godine)

Vrhovni vođa avganistanskih talibana je 29. aprila ponovo pozvao međunarodnu zajednicu da prizna vladu te radikalne militantne grupe koja je došla na vlast u avgustu 2021. usred povlačenja međunarodnih snaga predvođenih SAD.

Mula Haibatula Akundžada, vrhovni vođa grupe, rekao je u pisanoj poruci uoči praznika Ramazanskog bajrama koji označava kraj muslimanskog svetog meseca Ramazana da će odgovarajući diplomatski odnosi pomoći u rešavanju problema u Avganistanu.

Nijedna država nije zvanično priznala talibansku vladu, jer je međunarodna zajednica uslovila priznanje i preko potrebnu humanitarnu pomoć pospešivanjem ženskih prava u Avganistanu.

Nakon povratka na vlast, talibani su nastojali da predstave tolerantniji imidž nego tokom svog prethodnog boravka na vlasti između 1996. i 2001, kada su postali ozloglašeni po svojim zlostavljanjima, posebno nad ženama i devojkama.

Ali ubrzo nakon što su preuzeli vlast u avgustu, talibani su otpustili desetine hiljada žena sa njihovih državnih poslova i zabranili im da napuste zemlju – ili čak da putuju između gradova – osim u pratnji muškog rođaka.

U martu je grupa zatvorila sve srednje škole za devojčice samo nekoliko sati nakon što im je dozvolila da se ponovo otvore, što je izazvalo talas međunarodnih kritika.

Prvi dan škole završen s gorčinom za afganistanske djevojčice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Akundžada je pozvao međunarodnu zajednicu da se uzdrži od poziva da ta grupa vrati prava ženama, tvrdeći da se to pitanje koristi kao političko "oruđe" od strane Zapada.

"Poštujemo i posvećeni smo svim šerijatskim pravima muškaraca i žena u Avganistanu... nemojte koristiti ovo humanitarno i emocionalno pitanje kao sredstvo za političke ciljeve", rekao je on.

On je rekao da svet treba da prizna talibansku vladu "kako bismo mogli da se bavimo našim problemima formalno i u okviru diplomatskih normi i principa".

"Avganistan ima svoju ulogu u svetskom miru i stabilnosti. U skladu sa ovom potrebom, svet bi trebalo da prizna Islamski emirat Avganistan", napisao je Akundžada, koji godinama nije viđen u javnosti, a smatra se da ima sedište u Kandaharu, talibanskom duhovno srce.

Avganistan je nedavno bio suočen sa nekoliko bombaških napada – za neke je odgovornost preuzela militantna grupa Islamska država, a usmereni su na manjinsku šiitsku hazarsku zajednicu.

Akundžada nije pominjao narušavanje bezbednosne situacije u Avganistanu, tvrdeći umesto toga da su talibani uspeli da izgrade "jaku islamsku i nacionalnu vojsku" i "jaku obaveštajnu organizaciju".

Izvor: Radio Azadi uz izveštaje AIP-a i AFP-a
XS
SM
MD
LG