Dostupni linkovi

Talibani zauzeli grad Gazni, 150 kilometara od Kabula


talibanski borac u Avganistanu (foto-arhiva)
talibanski borac u Avganistanu (foto-arhiva)

Talibani su danas (12. avgust) preuzeli kontrolu nad gradom Gazni u Avganistanu, 150 kilometara od Kabula, izjavili su tamošnji zvaničnici.

"Mogu da potvrdim da je Gazni jutros pao u ruke talibana. Oni su preuzeli kontrolu nad ključnim oblastima grada: kancelarijom guvernera, sedištem policije i zatvorom", rekao je Nasir Ahmad Fakiri, koji je na čelu saveta provincije.

Talibani su potvrdili da su preuzeli kontrolu nad ovom gradom.

U rukama talibana je 10 od ukupno 34 provincijskih glavnih gradova. Gazni je najbliži Kabulu, glavnom gradu Avganistana.

Pad tih gradova obeležio je najnovije napredovanje u višenedeljnoj talibanskoj ofanzivi u vreme kada su se snage predvođene Sjedinjenim Državama povukle nakon 20 godina vojnih operacija.

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je 11. avgusta da ne žali zbog svoje odluke da povuče trupe iz Avganistana. On je pozvao avganistanske lidere da se ujedine i "bore za svoju naciju".

Talibani sprovode akcije uprkos osudama međunarodne zajednice i upozorenjima Ujedinjenih nacija (UN) da nasilno preuzimanje kontrole nad delovima teritorije neće biti priznato.

XS
SM
MD
LG