Dostupni linkovi

Napredovanje talibana 'egzistencijalna prijetnja' za afganistansku vladu


Afganistanske trupe iskrcavaju se iz helikoptera Black Hawk afganistanskih vazdušnih snaga u kampu Šorabak u provinciji Helmand. Vazdušne snage, navedeno je u izvještaju SIGAR-a, sada su sve više preopterećene (28. juli 2018.)
Afganistanske trupe iskrcavaju se iz helikoptera Black Hawk afganistanskih vazdušnih snaga u kampu Šorabak u provinciji Helmand. Vazdušne snage, navedeno je u izvještaju SIGAR-a, sada su sve više preopterećene (28. juli 2018.)

Sveopšta ofanziva talibana u Afganistanu sve više postaje "egzistencijalna kriza" za vladu u Kabulu usred ubrzanog povlačenja američkih snaga koje bi trebalo biti završeno do kraja avgusta, navodi se u izvještaju nadzornog tima 29. jula.

U svom kvartalnom izvještaju za američki Kongres, Specijalni generalni inspektorat za obnovu Afganistana (SIGAR) napominje da je sporazum između Washingtona i talibana zaključen u februaru 2020. u Kataru, umjesto pokretanja mirovnih pregovora s kabulskom vladom, pokrenuo ofanzivu militanata koja je zatekla vladine snage nespremne i povećala broj smrtnih slučajeva civila.

Izvještaj podnesen američkom Kongresu 29. jula navodi da su napadi talibana na snage afganistanske vlade skočili sa 6.700 u tri mjeseca od postizanja sporazuma u februaru prošle godine na 13.242 u periodu od septembra do novembra 2020. godine.

Usred zastoja u pregovorima, američka vojska nastavila je s povlačenjem vojnika. Trenutni broj američkih trupa sveo se na samo nekoliko stotina do planiranog potpunog povlačenja do 31. avgusta.

Citirajući podatke zajedničkih snaga Sjedinjenih Država i NATO-a u Afganistanu, SIGAR je u izvještaju naveo da je porast borbi uzrokovao i porast broja civilnih žrtava, sa 510 poginulih i 709 ranjenih u prva tri mjeseca prošle godine, na 1.058 smrtnih slučajeva i 1.959 ranjenih u trećem tromjesečju iste godine, te da nastavlja da raste.

U posljednje vrijeme militanti su zauzimali na desetine okruga i graničnih prelaza širom Afganistana dok nekoliko rundi mirovnih pregovora sa vladom Afganistana u Kataru nije uspjelo da napravi bilo kakav značajan napredak.

Posljednji podaci za april i maj 2021. pokazuju brojeve civilnih žrtava – 705 poginulih i 1.330 ranjenih.

Izvještaj kaže da su afganistanske vladine sigurnosne snage "djelovale iznenađeno i nespremno, a sada su na koljenima" pred sve intenzivnijom ofanzivom militanata.

"Posebno je zabrinjavajuća brzina i lakoća s kojom su talibani preoteli kontrolu nad okruzima u sjevernim afganistanskim provincijama, koji su nekad bili bastion anti-talibanskih stavova", navodi se.

U izvještaju se takođe napominje da su afganistanske vazdušne snage, koje se smatraju jednom od rijetkih preostalih prednosti vlade Kabula protiv talibana, pod sve većim pritiskom.

Do sada je američka vojska pružala ogromnu vazdušnu podršku afganistanskim snagama sigurnosti u borbi protiv talibana.

Međutim, kako se povlačenje SAD-a bliži kraju, svi afganistanski avioni i posada su sve više "preopterećeni" zbog povećanih zahtjeva za vazdušnom podrškom, obavještajnim podacima, nadzorom, izviđanjem i logističkim misijama.

"Generalni trend jasno pokazuje prepreke za afganistansku vladu koja bi se mogla susresti sa egzistencijalnom krizom ako se na ove trendove ne ukaže i ako se oni ne preokrenu", rekao je John Sopko, specijalni generalni inspektor.

Izvještaj ističe i da su svi afganistanski avioni bili operativni 25 procenata više od preporučene aktivnosti i intervala u održavanjima, a da su pet od sedam aviona imali smanjenu spremnost samo tokom mjeseca juna.

SIGAR takođe navodi da regularne afganistanske trupe odbijaju da idu na misije bez podrške bolje obučenih i opremljenih vojnih specijalnih snaga.

Izvor: AFP i dpa

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG