Dostupni linkovi

Italija traga za afganistanskim izbjeglicama koji su sarađivali s tom zemljom


Mario Draghi, 12. septembar 2019.
Mario Draghi, 12. septembar 2019.

Premijer Italije Mario Draghi rekao je da diplomate pokušavaju locirati Afganistance koji su radili s Italijom, a pobjegli su iz svoje domovine u Iran i druge zemlje koje graniče s Afganistanom.

Draghi je u četvrtak rekao da su "na sreću" mnogi Afganistanci pobjegli, ali njegova zemlja želi locirati one koji su radili s Italijom.

Prije nego što je Italija prekinula aviosaobraćaj iz Kabula 27. augusta, evakuisala je skoro 5.000 Afganistanaca koji su radili s vojskom Italije tokom 20-godišnje misije u Afganistanu, kao i njihove porodice i drugi za koje se smatra da bi mogli biti ugroženi pod vlašću talibana.

Draghi nije rekao koliko Afganistanaca traži njegova zemlja.

Dodao je da se Afganistancima koji su već stigli u Italiju odmah daje status izbjeglica i pohvalio je talijanske zajednice koje ih integrišu u lokalno društvo.

U međuvremenu je glasnogovornik talibana objavio na Twitteru sliku katarskih vojnih aviona na međunarodnom aerodromu Hamid Karzai u Kabulu.

Ahmadullah Muttaqi objavio je fotografiju u četvrtak. To je bila prva zračna aktivnost u glavnom gradu od ponedjeljka kada je posljednji američki evakuacijski let napustio Afganistan, čime je okončan najduži američki rat.

Izbjegla učiteljica iz Afganistana razgovara sa porodicom koja je ostala
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00

U intervjuima u utorak na aerodromu, talibanski zvaničnici rekli su da se nadaju da će civilni aerodrom biti u funkciji u roku od nekoliko dana, a vojni dio kasnije.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG