Dostupni linkovi

Talibani vode razgovore sa Katarom i Turskom o aerodromu u Kabulu


Talibanski borci na ulicama Kabula dan nakon što su SAD napustile zemlju, 31. avgust 2021.
Talibanski borci na ulicama Kabula dan nakon što su SAD napustile zemlju, 31. avgust 2021.

Talibani vode razgovore sa Katarom i Turskom o rukovođenju aerodromom u Kabulu i trebaju da osiguraju to područje glavnog grada što je prije moguće kako bi ljudi koji žele da napuste Avganistan to mogli da učine komercijalnim letovima, rekao je u utorak, 31. avgusta, francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan.

"Mora biti sprovedena rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) o osiguranju aerodroma. Moramo zahtijevati da pristup aerodromu bude bezbjedan", izjavio je Le Drijan.

On je, takođe, naglasio da Francuska mora da nastavi sa pritiskom na talibane, ali da neće pregovarati sa njima.

Savjet bezbjednosti UN usvojio je u ponedjeljak uveče rezoluciju o Avganistanu kojom se talibani pozivaju da osiguraju neometanu evakuaciju Avganistanaca i državljana drugih zemalja.

Rezoluciju je podržalo 13 članica Savjeta bezbjednosti, dok su Rusija i Kina bile uzdržane.

Poslednji avion Sjedinjenih Američkih Država poletio je prije ponoći, 31. avgusta, po lokalnom vremenu u Avganistanu, što je bio rok za povlačenje američke vojske. U avionu je bio američki ambasador u Avganistanu Ros Vilson. Time je okončan 20 godina dug rat. Američke snage ušle su u Avganistan poslije terorističkih napada u Sjedinjenim Državama 11. septembra 2001. godine.

Od 14. avgusta, dan prije nego što su talibani zauzeli Kabul, Sjedinjene Države su evakuisale više od 79.000 civila sa aerodroma, uključujući 6.000 Amerikanaca, i više od 73.503 državljana trećih zemalja i avganistanskih civila. Avganistanci koji su radili sa američkim snagama i koji ispunjavaju uslove za dobijanje specijalnih imigrantskih viza uključeni su u taj broj.

Ukupno, američki avioni i avioni saveznika evakuisali su više od 123.000 civila - u prosjeku više od 7.500 civila dnevno.

Talibani su u utorak ujutro objavili da su preuzeli kontrolu nad aerodromom.

XS
SM
MD
LG