Dostupni linkovi

Severna Makedonija bez informacije o povećanju cena gasa zbog bugarske takse na gas iz Rusije


 1. april 2022.
1. april 2022.

Severna Makedonija nema odgovora na bugarske takse na prenos ruskog gasa kroz Turski tok, na šta su ranije oštro reagovale Srbija i Mađarska.

Predstavnici energetskih institucija Severnoj Makedoniji kažu da će ova odluka uticati na cene gasa u zemlji, a neki stručnjaci smatraju da se to neće dogoditi zbog liberalizacije tržišta prirodnog gasa.

Ni Vlada, ni Državno akcionarsko društvo za prenos prirodnog gasa (NOMAGAS AD Skoplje) ne daju konkretne odgovore na pitanja Radija Slobodna Evropa da li će i kako odluka Bugarske uticati na cene prirodnog gasa u Severnoj Makedoniji, s obzirom da se gasom snabdeva samo jednim gasovodom kroz Bugarsku.

"Zvanično nismo dobili nikakvu informaciju i pošto se trenutno vode intenzivne konsultacije sa svim zainteresovanim stranama, ali i zbog osetljivosti teme, u ovom trenutku ne možemo dati odgovor na vaše pitanje", rekao je izvršni direktor NOMAGAS-a Bajram Redžepi na upit RSE.

Predsednik Regulatorne komisije za energetiku (RKE) ove zemlje Marko Bislimovski odgovorio je da će odluka Bugarske sigurno uticati na cene u Severnoj Makedoniji, ali nije izneo više detalja, ističući da bi odgovore trebalo da daju dobavljači prirodnog gasa u zemlji - privatna kompanija Makpetrol i državne elektrane Severne Makedonije (ESM Supply).

Bislimovski kaže da je najveći deo gasa koji u zemlju dolazi preko interkonekcije sa Bugarskom ruski, a manji deo dolazi iz drugih izvora, poput terminala iz Azerbejdžana.

Odgovor smo zatražili od kompanije Makpetrol, gde kažu da su za sada videli samo odluku Bugarske i da za sada nemaju nikakve zvanične informacije. Makpetrol kaže da je njihov ugovor za gas koji dobijaju na granici sa Bugarskom direktno sa ruskom energetskom kompanijom Gazprom.

Gas koji dolazi u zemlju uglavnom troše industrija i tri pogona preduzeća za proizvodnju električne i toplotne energije TE-TO, dok je učešće domaćinstava u ukupnoj potrošnji gotovo neznatno zbog ograničene rasprostranjenosti distributivne mreže.

Ali, s obzirom na to da TE-TO isporučuje toplotnu energiju, nejasno je da li će cena greanja porasti.

Mitko Andreevski, energetski stručnjak i vlasnik kompanije koja se bavi gasom, tvrdi suprotno, odnosno da odluka Bugarske neće uticati na cene gasa u Severnoj Makedoniji.

Andreevski objašnjava da se zemlja gasom za sada snabdeva uglavnom iz Ruske Federacije kroz Gaspromov ugovor sa Makpetrolom, ali ističe da se liberalizacijom tržišta prirodnog gasa otvaraju mogućnosti i za druge dobavljače. Prema njegovim rečima, ako tranzitna taksa koja se plaća u Bugarskoj bude tretirana u konačnoj ceni na tržištu Severne Makedonije, taj gas će postati nekonkurentan, za razliku od drugih dobavljača.

"Sve količine koje dolaze iz Ruske Federacije podležu akcizi koju donosi Republika Bugarska, ali su stvoreni uslovi da postoje i drugi dobavljači prirodnog gasa. Shodno tome, mislim da će Rusi smanjiti tu cenu kako bi bili konkurentni i zato ne očekujem povećanje, odnosno da će ova odluka značajno uticati na povećanje cene prirodnog gasa", kaže Andreevski.

Čime vlast u Bugarskoj opravdava takse?

Bugarska je krajem prošle nedelje uvela dodatne takse na uvoz i transport ruskog gasa u iznosu od 20 bugarskih leva (oko 10 evra) po megavat/času.

One su stupile na snagu 13. oktobra.

Cilj novih taksi, prema rečima premijera Bugarske Nikolaja Denkova nije povećanje cena gasa za Srbiju i Mađarsku, već smanjenje profita Gasproma.

"Bugarska ima pravo da uvede taksu na uvoz i tranzit ruskog gasa", rekao je Denkov 16. oktobra, preneo je bugarski servis RSE.

Procene su da bi Bugarska od taksi prihodovala milijardu evra godišnje.

U Ministarstvu finansija Bugarske i Ministarstvu privrede do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili na upit bugarskog servisa RSE kada će naknada početi da se naplaćuje, ko će je plaćati i koliko će Bugarska od toga prihodovati.

Srbija i Mađarska će tražiti odgovor EU

"Neprijateljski potez Bugarske", tako su Srbija i Mađarska ocenile uvođenje dodatne takse Bugarske.

"Ova nova bugarska regulativa ugrožava bezbedno snabdevanje energijom u Mađarskoj i Srbiji", navedeno je u zajedničkom saopštenju ministra finansija Srbije Siniše Malog i ministra spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta objavljenom na sajtu Vlade Srbije 17. oktobra.

Srbija i Mađarska tvrde da će novo oporezivanje Bugarske "dramatično" povećati cenu gasa koja se isporučuje tim zemljama.

Najavile su da će tražiti zajednički odgovor Bugarske i Evropske unije (EU) koja do objavljivanja ovog teksta nije komentarisala odluku bugarskih vlasti.

XS
SM
MD
LG