Dostupni linkovi

Reakcija tajvanskog ministra na Muskove izjave da je 'Tajvan dio Kine'


Tajvanski šef diplomatije Joseph Wu, juni 2023.
Tajvanski šef diplomatije Joseph Wu, juni 2023.

Ministarstvo vanjskih poslova Tajvana poručilo je milijarderu Elonu Musku da Tajvan nije na prodaju te da nije dio Kine.

Ministarstvo je reagovalo na Muskovu izjavu kojom je Tajvan nazvao dijelom Kine.

"Slušajte, Tajvan nije dio Narodne Republike Kine i sigurno nije na prodaju" objavio je tajvanski šef diplomatije Joseph Wu na mreži X, ranije poznatoj kao Twitter.

Poruka je bila odgovor na Muskov komentar koji je iznio na All-In samitu nedavno održanom u Los Angelesu.

"Mislim da dobro razumijem Kinu. Bio sam tamo mnogo puta i susreo sam se s višim rukovodstvom na mnogim razinama... mnogo godina. Mislim da sam prilično dobro razumio Kinu kao autsajder", izjavio je Musk u Los Angelesu.

Tajvan se odvojio od Kine tokom građanskog rata 1949. godine. Peking i dalje gleda na Tajvan kao na dio svoje teritorije koja bi se trebala ponovno ujediniti sa kopnom.

Musk, izvršni direktor X-a, SpaceX-a i Tesle, kazao je kako je kineska politika ponovno ujediniti Tajvan s Kinom.

"Sa stajališta Kine, Tajvan je njen dio", komentarisao je milijarder.

Wu je u svojoj objavi dodao kako se nada da će Musk zatražiti od Komunističke partije Kine (KPK) da dopusti svojim ljudima pristup X-u, društvenoj mreži koja je trenutno zabranjena u Kini.

"Nadam se da će Elon Musk zatražiti od KPK da svom narodu omogući pristup X-u. Možda on misli da je zabrana dobra politika, poput isključivanja Starlinka kako si se osujetio ukrajinski protunapad na Rusiju", kazao je tajvanski šef diplomatije.

Tajvan je prošlog novembra ukorio Muska zbog sugestije milijardera da bi se napetosti između Kine i Tajvana mogle riješiti ako bi Peking imao neku vrstu kontrole nad Tajvanom.

XS
SM
MD
LG