Dostupni linkovi

Predsednica Tajvana pozvala Kinu da prekine 'vojnu avanturu'


Predsednica Tajvana Tsai Ing-ven, septembar 2021.
Predsednica Tajvana Tsai Ing-ven, septembar 2021.

Predsednica Tajvana pozvala je u subotu, 1. januara, Kinu da prekine svoju "vojnu avanturu" u vreme kada su tenzije između Pekinga i Tajpeja na najvišem nivou u više godina, piše agencija Frans pres (AFP).

Peking je pojačao svoj pritisak na ostrvo od dolaska na vlast predsednice Tsai Ing-ven 2016. godine, koja smatra da je Tajvan suveren i nije deo Kine.

Proteklih meseci kineska vojna avijacija izvela je rekordan broj upada u takozvanu tajvansku identifikacionu zonu vazdušne odbrane.

Vlasti u Pekingu treba da "prekinu širenje vojnog avanturizma u svojim redovima", rekla je predsednica Tsaj u svom novogodišnjem govoru.

"Upotreba vojnih sredstava apsolutno nije opcija za rešavanje sporova između naše dve strane", dodala je ona.

Peking smatra ostrvo pobunjeničkom provincijom koja treba u jednom trenutku da bude ponovno ujedinjena sa kontinentalnom Kinom, ukoliko je potrebno i silom, podseća AFP.

Kineski predsednik Si Đinping je u svom novogodišnjem govoru rekao da je kompletno ponovno ujedinjenje domovine želja koju dele narodi Kine i Tajvana.

Tajvansko ministarstvo odbrane upozorilo je u oktobru da su vojne tenzije sa Kinom na najvišem nivou u poslednje četiri decenije.

Poslednjih godina Peking je takođe pojačao napore da izoluje Tajvan na međunarodnoj sceni.

Kina smatra svaku zvaničnu izjavu o "nezavisnom" Tajvanu provokacijom i više puta je pretila sa posledicama za zemlje koje podržavaju Tajpej u njegovom samoopredeljenju.

Kina i Tajvan su bili podeljeni tokom građanskog rata 1940 -ih, a ostrvo danas ima svoj ustav, demokratski izabrane lidere i oko 300.000 aktivnih vojnika u svojim oružanim snagama.

XS
SM
MD
LG