Dostupni linkovi

Tajvan tvrdi da Kina jača vazdušne snage duž obale


Kineski borbeni avion pred poletanje za vojne vežbe, 19. avgust 2023.
Kineski borbeni avion pred poletanje za vojne vežbe, 19. avgust 2023.

Kina jača svoje vazdušne snage duž obale naspram Tajvana stalnim stacioniranjem novih lovaca i dronova u proširenim vazdušnim bazama, navelo je u utorak ministarstvo odbrane Tajvana u svom dvogodišnjem izveštaju.

Kina je poslednjih godina pojačala vojne aktivnosti u blizini Tajvana kojeg smatra delom svoje teritorije, kao odgovor, na kako Peking navodi, "dogovor" Tajvana i SAD, kao i da spreči nezavisnost tog ostrva s demokratski izabranim vlastima, navodi Rojters (Reuters).

Kineska vojska je sprovela vojne vežbe oko Tajvana u avgustu prošle godine i ponovo u aprilu, dok njene snage gotovo svakodnevno imaju aktivnosti oko ostrva.

Tajvansko ministarstvo odbrane je u izveštaju o nacionalnoj odbrani navelo da Kina koristi "realističnu borbenu obuku i vežbe da ojača svoju gotovost naspram Tajvana".

"Kineski komunisti završavaju proširenje aerodroma duž obale svojih istočnih i južnih vojnih komandi, premeštajući nove lovce i bespilotne letelice kako bi tamo bili stalno stacionirani", navodi se u izveštaju.

Česte kineske vežbe severno i južno od Tajvana i u Tihom okeanu pokazuju njene napore da "zastraši" Tajvan i s istoka i sa zapada, dodalo je ministarstvo.

Rojters navodi da kinesko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na upit za komentar.

Tajvan, čije su snage značajno manje od kineskih, sprovodi strategiju asimetrične odbrane poboljšavajući dalekometne, precizne, bespilotne i manevarske kapacitete, kao i upotrebu veštačke inteligencije.

Ministarstvo je navelo da bi tajvanske snage u slučaju da postoje jasni znaci kineske invazije mogle da "preciznim oružjem izvrše preventivne udare na njene mobilizovane invazione snage".

U izveštaju se navode aktivnosti u "sivoj zoni", naizgled nevojne metode koje Kina takođe koristi protiv Tajvana. Ministarstvo navodi da to uključuje meteorološke balone oko Tajvanskog moreuza koji se zapravo koriste u špijunske svrhe, kao i civilne avione koji se koriste za nadzor.

Kinesko zveckanje oružjem, kako navodi Rojters, oko Tajvana izazvalo je zabrinutost u regionu i na Zapadu zbog mogućeg sukoba.

Usporavanje kineskog ekonomskog rasta moglo bi da poveća rizik da Peking preduzme vojnu akciju protiv Tajvana, rekao je u ponedeljak predsedavajući odbora za Kinu Kongresa SAD iz redova Republikanske partije.

S druge strane, predsednik SAD Džo Bajden (Joe BIden) kaže da je to malo verovatno.

Pomoćnik zamenika načelnika tajvanskog Generalštaba za obaveštajne poslove Huang Ven-či je na pitanje o Bajdenovoj izjavi rekao da Kina nastavlja da povećava potrošnju na odbranu i da Tajvan ne može da spusti gard.

"Za sada od kineskih komunističkih vlasti prema nama ne možemo da vidimo bilo kakvo prijateljstvo", dodao je on.

Tajvanska vlada kaže da samo narod Tajvana može da odlučuje o svojoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG