Dostupni linkovi

Tajvan ističe da je Moreuz međunarodni plovni put, odbacuje aspiracije Kine


Američki brod prolazi kroz Tajvanski moreuz, 2020.

Tajvanski moreuz je međunarodni plovni put i Vlada u Tajpeju podržava američke ratne brodove koji prolaze njime, saopštilo je u utorak ministarstvo spoljnih poslova, odbijajući tvrdnje Kine da ima suverenitet nad strateškim prolazom.

Uski moreuz je bio čest izvor vojnih tenzija otkako je poražena vlada Republike Kine pobegla na Tajvan 1949. godine nakon što je izgubila građanski rat sa komunistima, koji su osnovali Narodnu Republiku Kinu.

Da li će Kina napasti Tajvan?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00

Poslednjih godina američki ratni brodovi, a povremeno i oni iz savezničkih nacija, poput Britanije i Kanade, plovili su kroz moreuz, izazivajući gnev Pekinga.

U ponedeljak je kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da ta zemlja "ima suverenitet, suverena prava i jurisdikciju nad Tajvanskim moreuzom".

"Lažna je tvrdnja kada određene zemlje Tajvanski moreuz nazivaju 'međunarodnim vodama' kako bi pronašle izgovor za manipulaciju pitanjima vezanim za Tajvan i ugrožavanje suvereniteta i bezbednosti Kine," rekao je Vang Venbin, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

U Tajpeju, portparol tajvanskog ministarstva spoljnih poslova Džoan Ou rekla je da su takvi komentari "zabluda".

"Tajvanski moreuz su međunarodne vode, a vode van naših teritorijalnih voda podležu principu međunarodnog prava o ‘slobodi otvorenog mora," rekla je ona novinarima.

Tajvan je uvek poštovao postupke stranih brodova u Tajvanskom moreuzu koji su u skladu sa međunarodnim pravom, rekla je Ou.

"Razumemo i podržavamo doprinos američkih misija za slobodu plovidbe unapređenju regionalnog mira i stabilnosti," dodala je portparolka Ministarstva inostranih poslova Tajvana

Tajvanska vlada kaže da Kina nema pravo da govori u njeno ime niti da polaže pravo suvereniteta, rekavši da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti i da Narodna Republika Kina nikada nije kontrolisala nijedan deo ostrva.

Kina se nikada nije odrekla upotrebe sile da bi Tajvan stavila pod svoju kontrolu i na ostrvo gleda kao na inherentni deo kineske teritorije.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG