Dostupni linkovi

Nepodobna umjetnost: Tajna slike iz Milanovićevog ureda


Slika Otona Ivekovića 'Bitka kod Kajmakčalana'
Slika Otona Ivekovića 'Bitka kod Kajmakčalana'
Vijest o slici 'srpske pobjede' na zidu hrvatskog premijera najprije je objavio Jutarnji list. Navodno je je hrvatski premijer Zoran Milanović zatražio prošlog tjedna da se u njegovom kabinetu zamijene dvije umjetničke slike koje su bile na zidu u mandatu Jadranke Kosor, no nije ni slutio da će drugi dan na zidu radne sobe ugledati sjajan pejsaž, akvarel hrvatskog slikara Otona Ivekovića, ali s temom srpske pobjede nad Bugarima u Prvom svjetskom ratu.

Prema istim informacijama, premijer se nije ljutio, ali slika 'Bitka kod Kajmakčalana' je odmah skinuta i zamijenjena nekom drugom.

Tragom te vijesti saznali smo, međutim, da u cijelom slučaju puno toga nije jasno, a ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić tvrdi da ‘sporni’ Ivekovićev akvarel nije uopće mogao biti obješen u premijerovom kabinetu jer je još uvijek u depou Moderne galerije, a što je ‘visilo’ u Vladi – ne zna.

“Naša je slika kod nas, u depou”, tvrdi ravnateljica Rauter-Plančić.

RSE: A što je ‘visilo’ na zidu premijera?

Rauter-Plančić: Nemam pojma, nisam bila gore, ne znam.

Ravnateljica Moderne galerije vjeruje da je, najblaže rečeno, riječ o ‘pokvarenim telefonima’:

“Ja vam jamčim da je slika Otona Ivekovića, koja je objavljena u Jutarnjem listu, kod nas u depou. Očito se neka druga slika tamo ‘motala’. Ja ne tvrdim da mu nisu stavili Otona Ivekovića ‘Kajmakčalan’ u sobu, jer, postoji, možda, još koja, ne znam….ali naša je – kod nas.”

Sudbina se narugala politici

Iz Vlade nam nisu odgovorili na naš upit o samom slučaju, ali priča o ‘srpskoj pobjedi’ hrvatskog slikara, na zidu hrvatskog premijera, ponovo otvara pitanje umjetnosti i politike.

‘Možda neka bitna srpska bitka i nije baš za ured hrvatskog premijera, slažu se čitatelji na većini internetskih portala, možda jest za neke druge sobe u Vladi, al ne baš za premijerovu.

Ali, ako se i dogodilo to o čemu pišu hrvatski mediji, onda se, kaže predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Josip Zanki, sudbina ironično narugala politici.

"Rekao bih da se gotovo mitomanski podliježe odabiru slika koje ‘najbolje’ predstavljaju nacionalnu kulturu i to često ispada vrlo smiješno", kaže Josip Zanki.

“Bez obzira na neprovjerene informacije, što se dogodilo ili se nije dogodilo sa slikom Otona Ivekovića, vrlo često smo svjedoci da je ideologija (i u bivšem sistemu i danas) išla ispred kulture. Rekao bih da se gotovo mitomanski podliježe odabiru slika koje ‘najbolje’ predstavljaju nacionalnu kulturu i to često ispada vrlo smiješno. Jer, pogotovo na ovim prostorima, vrlo često se mijenja okruženje i onda,ono što je nekda bilo značajno više nije, jer se promijenio politički diskurs. U konkretnom slučaju (ako se dogodio) u pitanju je sukob dva mita i u nekom drugom sistemu ili ideologiji ta slika bi bila itekako bila podobna, a sad je ideološki nepodobna. Odnosno, postala je ideološki nepodobna u onom momentu kad se shvatilo da je riječ o nekakvoj pobjedi srpske vojske iz Prvog svjetskog rata, a ne o nekom drugom motivu, što je, sve skupa, potpuno suludo", kaže Zanki.

Isto tako, podsjeća Zanki, znamo da je Ivan Meštorvić, jedan od očeva hrvatske moderne, radio cikluse koji su bili posvećeni srpskoj kraljevskoj dinastiji (npr. Vidovdanski ciklus) i vrlo često umjetnost i njezinu kvalitetu moramo odvojiti od onoga što ona prikazuije, ili ne prikazuje.

"Dakle, umjetnost, definitivno, nema ni rasu ni naciju ni spol, ona je jednostavno - dobra ili loša”, zaključuje Zanki.
XS
SM
MD
LG