Dostupni linkovi

Predizborna obećanja: Tajna broja tri, Tesla i deponija


Jedna od akcja protiv deponije u blizini Berana 2010. godine, ilustrativna fotografija
Predizborna kampanja za lokalne izbore u Beranama koji će se održati u nedjelju 9. marta, osim standardnih poruka građanima sadrži i aktivnosti političkih partija koji se graniče sa crnim humorom, pokušajima prevara, negativnom propagandom, a čuju se i nove optužbe o razmjeni glasa za plaćeni račun za struju.

Kao i pred svake izbore, pojačane su optužbe na račun političkih protivnika. One su nekad osnovane nekad neosnovane,a iz svakog događaja partije pokušavaju da izvuku političku korist. Tako i ovih dana u Beranama, gradu u kome je prosječna mjesečna zarada manja od prosjeka na državnom nivou i grad koji dijeli sudbinu nerazvijenog sjevera Crne Gore u gotovo svim oblastima. Dodatno, Berane se tokom prošle godine suočilo sa masovnom epidemijom zbog zatrovanog vodovoda. Skoro dvije hiljade građana je zatražilo pomoć ljekara, a krivci nikada nisu procesuirani. Pored toga godinama je komunalna služba istovarivala smeće iz Berana na područje Beransela, što je praćeno protestnim skupovima, hapšenjem građana koji su blokirali put kamionima sa smećem. Naprasno pred same izbore lokalna vlast je odlučila da ne istovaruje otpad na obod grada i zatvori smetlište, što je opozicija ocjenila kao predizborni trik vlasti.

Da li se i u Beranama pokušavaju kupiti glasovi i manipulisati građanima koji nemaju novca da plate struju?

Dnevni list “Dan” je došao do audio snimka u kome odbornički kandidat opozicione Pozitivne Crne Gore Jakša Jašović navodi da mu je nuđeno da mu Demokratska partija socijalista plati dug za struju, a da Jašović zauzvrat podnese ostavku sa odborničke liste Pozitivne.

I tu ponudu je odbio.

“Došli su da mi isključe struju i rekli su mi ako ne podnesem ostavku u Pozitivnoj da će mi isključiti struju.Rekli su mi da ne moram da glasam za DPS, ne moramo ni da izlazim na izbore, samo da dam ostavku.Rekli su mi da fotokopiram račun i da će to oni da plate samo ako podnesem ostavku.”

Izbori neizvjesni

Pored ovoga zabilježen je slučaj obijanja prostorija lokalnog odbora Demokratske partije socijalista u Beranama. Za taj čin DPS je optužio Socijalističku narodnu partiju jer su provalnici navodno ostavili potpis „SNP do pobjede“. Iz SNP-a su odbacili ovu optužbu navodeći da se radi o podmetanju DPS-a.

Pojedine političke partije su odlučile da se ne konfrontiraju sa konkurentima.

Tako je kandidat Stranke srpskih radikala Borislav Marković, čija se stranka nalaz na trećem mjestu izborne liste, ukazao na vezu između broja tri i Novaka Đokovića, Nikole Tesle i samog Boga.

“Broj tri je značajan jer je po Svetom pismu Bog trećeg dana vaskrsao. Sa brojem tri, odnosno sa tri podignuta prsta svaki Srbin se pozdravlja, a i Novak Đoković je ostvario najveće pobjede u svojoj karijeri i postao najveći sportista planete. Broj tri je taličan broj jer je najveći genije u istoriji ljudskog društva Nikola Tesla preko broja tri ostvarivao kontakte sa kosmičkim silama. Neka su nam srećni izbori. Glasajte za Naprijed Berane i broj tri.”

Opisujući predizborni ambijent u Beranama, novinar iz tog grada Tufik Softić navodi da se izborni dan dočekuje sa velikim manjkom u budžetu grada, što prati nezadovoljstvo građana, dok je ishod ipak neizvjestan:

“Veliko je nezadovoljstvo građana trenutnim stanjem i to nezadovoljstvo bi trebalo da rezultira pobjedom opozicije .No, to nije nikakva garancija jer DPS neće odustati od metoda koje su njima svojstvene i poznate tako da je teško prognozirati šta ćemo imati u nedjelju uveče. Što se same atmosfere u gradu tiče, osjeća se napetost i mislim da je atmosfera dosta naelektrisana i kampanja je krenula dosta oštro. Nema fizičkih sukoba ali su na sceni oštre optužbe opozicije na račun vlasti, čini mi se opravdane, glede onoga što u vlasti nijesu uradili u proteklih osam godina.Oni su do nedavno ćutali ali su se onda oglasili produkujući aferu o obijanju prostorija DPS od strane SNP, pokušavajući tako da anuliraju sve ono što im je govorila opozicija ovih dana.”
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG