Dostupni linkovi

Tajlandska policija spasila 59 Rohindža izbjeglica napuštenih na ostrvu


Brod sa Rohindžama u malezijskim teritorijalnim vodama, 5. april 2020.
Brod sa Rohindžama u malezijskim teritorijalnim vodama, 5. april 2020.

Tajland je spasio 59 izbjeglica Rohindža, sa ostrva nedaleko od granice sa Malezijom, na kojem su ih ostavili krijumčari ljudi, saopštila je tajlandska policija.

Rohindže – 31 muškarac, 23 žene i petoro djece – su pronađeni na ostrvu Koh Dong u provinciji Satun, koja se graniči sa Malezijom, rekao je pomoćnik nacionalnog šefa policije, Surahat (Surachate) Hakparn.

"Vozač broda im je rekao da su stigli u Maleziju i ostavio ih na ostrvu prije nekoliko dana", naveo je on.

Ostrvo je turistička destinacija, ali nije naseljeno.

Hakparn je naveo da su Rohindže izgledali "izgladnjelo i vjerovatno nisu ništa jeli tri do pet dana".

Tajland je obezbijedio humanitarnu pomoć izbjeglicama, koji su zadržani zbog daljeg ispitivanja, te će biti krivično gonjeni zbog ilegalnog ulaska u Tajland.

Prema tajlandskoj policiji, prva dva broda ssa 119 osoba su presrele vlasti Malezije, nakon čega je posada ovog broda odlučila da ih sve ostavi na ostrvu Koh Dong.

Prošlog mjeseca, tijela 14 osoba iz ovog naroda, uključujući i djecu, su otkrivena na plaži, nakon što su pokušali da pobjegnu iz Mjanmara.

Stotine hiljada Rohindži, naroda većinski islamske vjeroispovijesti, su počeli da bježe iz Mjanmara nakon vojnog udara 2017. godine.

Oni koji su još u Mjanmaru, tamo su posmatrani kao "uljezi", te su im ograničena mnoga prava, računajući i zdravstvenu njegu i obrazovanje.

Većinski muslimanska Malezija je ključna destinacija za Rohindže koji bježe od progona u Mjanmaru, ali i izbjegličkih kampova u Bangladešu.

Svake godine, na hiljade pripadnika ovog naroda rizikuje svoj život, u skupim višemjesečnim pokušajima bijega u Maleziju.

Izvor: AFP, Reuters

XS
SM
MD
LG