Dostupni linkovi

Tajland korak bliže legalizaciji istopolnih zajednica


Učesnici Parajd protesta u Bangogku, 4. jun 2023.
Učesnici Parajd protesta u Bangogku, 4. jun 2023.

Donji dom parlamenta Tajlanda usvojio je u sredu na konačnom čitanju zakon ravnopravnosti brakova, u značajnom koraku koji tu zemlju približava tome da postane treća teritorija u Aziji koja bi legalizovala istopolne zajednice.

Predlog zakona sada ide na odobrenje u Senat i odobrenje kralja pre nego što postane zakon. U donjem domu je imao podršku svih glavnih stranaka Tajlanda i usvojen je glasovima za 400 od 415 prisutnih poslanika, dok je 10 glasalo protiv.

"Učinili smo ovo za sve Tajlanđane kako bismo smanjili nejednakost u društvu i počeli da stvaramo jednakost“, rekao je poslanicima predsednik parlamentarnog odbora Danuphorn Punakanta.

"Želim da vas sve pozovem da ispišete istoriju", dodao je on.

Usvajanje zakona označava značajan korak ka učvršćivanju pozicije Tajlanda kao jednog od najliberalnijih društava u Aziji po pitanju LGBT pitanja, uz otvorenost i slobodne stavove koji koegzistiraju s tradicionalnim, konzervativnim budističkim vrednostima.

Tajland je dugo bio privlačan za istopolne parove, sa živahnom LGBT društvenom scenom za lokalno stanovništvo i strance, i ciljanim kampanjama za privlačenje LGBT gostiju.

Predlog zakona bi mogao da stupi na snagu u roku od 120 dana od kada ga odobri kralj. Istopolne zajednice u Aziji su dosad legalizovane na Tajvanu i u Nepalu.

Na ovom zakonu je rađeno više od jedne decenije, s kašnjenjima zbog političkih preokreta i neslaganja oko toga koji pristup treba preduzeti i šta bi trebalo da bude uključeno u predlog.

Ustavni sud je 2020. godine presudio da je postojeći zakon o braku Tajlanda, koji priznaje samo heteroseksualne parove, ustavan, ali je preporučio da se zakonski okvir proširi kako bi se osigurala prava drugih rodova.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG