Dostupni linkovi

Težak izbor pred spasiocima zarobljenih tajlandskih dečaka


Vojnici i spasioci ispred pećine Tham Luang.

Spasitelji na Tajlandu još nisu odlučili kada i kako će izvući 12 dečaka i njihovog fudbalskog trenera iz poplavljenog kompleksa pećine, objavio je Rojters.

Agencija navodi da spasitelji sada moraju da nađu način kako da ih izvuku kroz nekoliko kilometara opasno poplavljenih tunela, ili čak da pokušaju da ih iznesu.

"Jedna mogućnost je da oni ostanu u pećini Tham Luang sve dok se poplave ne povuku, na kraju kišne sezone za oko četiri meseca.“

Kako spasiti dečake?

Britanski Gardijan (The Guardian) piše da se tajlandske vlasti spremaju za pokretanje spasilačke misije, a u igri su dve opcije: ispumpavanje vode iz pećine, što je manje riskantno, i ronjenje uz pomoć ronilačke opreme i spasilaca.

U međuvremenu, deca dobijaju obuku o tome kako da dišu kroz maske za ronjenje.

"Svaka evakuacija pomoću ronilačkog aparata opterećena je opasnostima i složenošću, jer će grupa morati da prođe kroz uske, poplavljene prolaze,“ piše Gardijan u tekstu i dodaje da je malo verovatno da će dečaci nositi boce sa kiseonikom od 12 litara, pa će kiseonik najverovatnije biti obezbeđen uz pomoć mornarice.

"Odnosi između dečaka i ronioca mogli bi biti od presudnog značaja u održavanju mira kod dečaka tokom onoga što će biti naporan poduhvat.“

Gardijan je objavio i snimak unutrašnjosti pećine ina kojoj se vidi da se dečaci nalaze na uzvišenju koje je okruženo vodom, a koje se nalazi na dva kilometra od glavnog ulaza i do jednog kilometra ispod površine.

Izlaz rutom spasilaca

CNN u tekstu navodi da su iskusni ronioci devet dana planirali kako da prođu kroz tesne, poplavljene kanale i dođu do tima.

"Kretanje ovako teškim terenom, u kome je mrkli mrak, i koji može da dovede i do borbe protiv brzih, blatnjavih voda u nekim područjima, je veoma teško,“ piše CNN.

"Ronjenje kroz pećinu je neverovatno opasno i za ljude koji su vrlo iskusni i to rade. A sada imate decu koja nemaju iskustva ili imaju vrlo malo iskustva u ronjenju i stavljate ih u potpuno mračnu situaciju, gde moraju da se oslone na regulator i boce sa kiseonikom da uz pomoć njih dišu,“ rekao je za CNN ekspert Anmar Mirza, stručnjak za spasavanje.

Mirza, član američke Nacionalne speleološke komisije za spasavanje, umesto toga kao najsigurniju opciju predlaže da se nastavi sa snabdevanjem dečaka dok se nivo vode ne smanji ili se ne pronađe novi ulaz.

Tim Tailor, iskusan istraživač okeana i stručnjak za podvodnu robotiku, kaže da postoji nada uprkos opasnim uslovima.

"Ne morate da plivate da bi ronili. Oprema radi za vas - jednostavno morate biti ležerni ... da biste prevazišli taj strah i učili. To je ono što će biti teško naučiti," rekao je Tailor.

Sasvim normalan dan

Vašington post (The Washington Post) donosi svedočenje dečaka Songpola Kantavonga, koji igra u istom fudbalskom timu sa zarobljenim dečacima.

"Moja majka je došla i odvela me odmah nakon treninga," rekao je Songpola poznat po nadimku Pone. "Naježim se od same pomisli da sam mogao otići sa njima."

Ispred pećine Pone opisuje sudbonosni dan, koji je započeo kao i svaki drugi --fudbalskim treningom.

"Izvukao je telefon kako bi pokazao poslednju poruku od svog 14-godišnjeg kolege Ekata Vongsukčana, koji je sada u pećini,“ objašnjava u tekstu WP.

Nebo je bilo skoro bez oblaka, rekao je Pone, ali sat kasnije počele su padavine - što je dovelo do poplava koje su zarobile dečake duboko u pećinskom sistemu, pa je roniocima trebalo pet sati da se probijaju kroz uske prolaze kako bi došli do njih.

"Pre te kiše nije bilo ničega. Bio je to samo normalan dan," rekao je Pone, koji se raduje danima kada će njegovi prijatelji biti slobodni i kada ih može ažurirati sa rezultatima Svetskog prvenstva.

Borba sa stresom

U pozlaćenom hramu na planinskom severu Tajlanda, Ekapol Čanthavong, trener koji je zarobljen sa dečacima u pećini, iskusio je veštinu koja će mu služiti dobro dok sedi zarobljen pod zemljom u tamnoj pećini -- meditaciju, navodi AP (Associated Press).

Agencija objašnjava da je on proveo deceniju kao budistički monah, kao i da sada s vremena na vreme ostaje u hramu i svakodnevno meditira sa monasima.

AP dodaje da su momci i njihov trener poznati kao grupa koja ide na avanture, uključujući plivanje u vodopadima, biciklizam kroz planine, rafting i istraživanje pećina.

Omar Reigadas, koji je 2010. godine proveo 69 dana zarobljen pod zemljom u Čileu sa 32 druga rudara, rekao je da su vera i molitva, kao i humor, bili veoma važni rudarima u trenucima kada su sumnjali da će izaći.

"Ne bi trebalo da se stide da se plaše," rekao je on. "Zato što smo i mi bili uplašeni. Naše suze su takođe tekle. Čak i kao odrasli muškarci, plakali smo."

XS
SM
MD
LG