Dostupni linkovi

Tadžikistanski bioskopi bez seksa


Nejasno je koliko tačno intime će potpasti pod tabu u filmovima u Tadžikistanu
Nejasno je koliko tačno intime će potpasti pod tabu u filmovima u Tadžikistanu

Priredila: Asja Hafner

Strani filmovi u Tadžikistanu prepuštat će malo više svog sadržaja mašti gledatelja. Zvaničnik iz državnog tijela za regulaciju filmske umjetnosti i državnog studija Tojikfilm, rekao je 13. marta da će specijalna komisija uskoro početi s pregledanjem stranih filmova zbog sadržaja i da će scene seksa ili golotinje biti izrezane prije nego što film bude prikazan tadžikistanskoj publici.

Odluka da se cenzurišu scene seksa dio je obnovljenih smjernica agencije, rekao je ovaj zvaničnik, koji je zahtijevao da ostane anoniman zato što nije autorizovan da daje informacije medijima.

Prema ovom zvaničniku, sve nage, erotične i seksualno eksplicitne scene, kao i bilo koji drugi sadržaj koji komisija bude smatrala neprikladnim bit će ostavljen u montaži za cenzuru prije nego filmovi budu dobili dozvolu da se prikazuju na tadžikistanskoj televiziji ili u kinima.

Takve scene, rekao je zvaničnik tadžikistanskom servisu RFE/RL, „nisu kompatibilne s našim mentalitetom i kulturom. “Nove smjernice odobrila je vlada, a propisi da se cenzurišu scene seksa su već stupili na snagu, rekao je.

U prošlosti su se u Tadžikistanu, s vremena na vrijeme, uklanjali eksplicitni elementi koji se mogu dovesti u vezu sa seksom, ali nije postojala zvanična regulacija ili specijalna komisija za cenzuru ovakvih scena.

Dok su bioskopi ostali i dalje popularni u bivšoj sovjetskoj republici s većinskom populacijom muslimana, sunita, mnogi Tadžikistanci koriste prednosti širokog spektra stranih filmova koji se mogu naći na ponudi satelitskih TV kanala ili putem interneta, koji neće potpasti pod nova pravila.

Slična komisija koja je kritički pregledala filmove bila je oformljena 2016. godine u susjednom Kirgistanu. Vlada je zabranila prikazivanje filmova za koje se smatralo da sadrže pornografske scene, silovanje ili neku drugu vrstu nasilja. Scene koje propagiraju terorizam ili pozivaju na svrgavanje vlasti nasilnim putem takođe su bile zabranjene.

Još jedna centralnoazijska zemlja bliska Tadžikistanu nedavno je suspendovala popularnu tursku seriju „Beskrajna ljubav“ zbog kritike da ovaj program potkopava vjerske, moralne i porodične vrijednosti.

Priča ove sapunice bazira se na ljubavi, prisilnim brakovima, seksu i bračnim zavjetima, preljubi i samoubistvu.

Tadžikistanski servis, RFE/RL

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG