Dostupni linkovi

Prizori Tadžikistana na godišnjicu završetka rata

U nedjelju 27. juna obilježena je 24. godišnjica potpisivanja Tadžikistanskog mirovnog sporazuma uz posredovanje Ujedinjenih nacija (UN) kojim je okončan petogodišnji građanski rat između Tadžikistanske sekularne vlade i koalicije opozicionih grupa predvođenih islamskim snagama.

Ove godine Tadžikistanska vlada nije održala nijednu javnu manifestaciju za proslavu Dana nacionalnog jedinstva, kojim se obilježava potpisivanje mirovnog sporazuma. Petogodišnji građanski rat koji se završio 1997. godine doveo je do smrti više od 150.000 ljudi, a više od jedne desetine tadžikistanskog stanovništva napustilo je zemlju.

Mirovni sporazum obuhvaćao je političku nagodbu kojom bi se 30 posto vladinih pozicija dalo predstavnicima ujedinjene Tadžikistanske opozicije. Međutim, Tadžikistan je od tada zabranio Islamsku renesansnu stranku koja je službeno registrirana tokom mirovnog procesa.

Godine 2015. Vrhovni sud Tadžikistana proglasio je stranku "terorističkom" organizacijom i zatvorio nekoliko visokih stranačkih zvaničnika zbog optužbi povezanih s terorizmom. Tadžikistanska ekonomija se nikada nije stvarno oporavila od građanskog rata, a siromaštvo je široko rasprostranjeno. Gotovo polovinu BDP-a države zarađuju migranti koji rade u inostranstvu, posebno u Rusiji.

Tadžikistanski predsjednik Emomali Rahmon vlada državom Srednje Azije od 1992. godine i široko se kritizira zbog suzbijanja neslaganja i raširene korupcije u vladinim agencijama.

Ova galerija prikazuje porast političkih tenzija, žrtve sukoba i napore za mir.


Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG