Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo ne treba da bude prepreka jačanju odnosa


Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Crne Gore Filip Vujanović

Predsednici Srbije i Crne Gore, Boris Tadić i Filip Vujanović, ocenili su u ponedeljak u Beogradu da dve zemlje, i pored različitog stava po pitanju statusa Kosova i Metohije, treba da nastave da jačaju tradicionalno dobre bilateralne odnose. Najavljeno je skoro imenovanje crnogorskog ambasadora u Beogradu.

Pored različitog stava po pitanju statusa Kosova dvojica predsednika, Tadić i Vujanović, saglasni su da Srbija i Crna Gora treba da nastave da jačaju tradicionalno dobre bilateralne odnose. Predsednik Srbije Boris Tadić:

"Pitanje Kosova ostaje otvoreno pitanje. Srbija neće priznati nezavisnost Kosova – ne krijemo da nas je priznanje Kosova od strane Crne Gore pogodilo."

Različito viđenje sticanja nezavisnosti Kosova ne treba da bude prepreka u daljim odnosima Srbije i Crne Gore, kaže predsednik Crne Gore Filip Vujanović:

"Konstatovali smo različito viđenje u odnosu na nezavisnost Kosova. Crnogorski zvaničnici i ja smo u mnogim prilikama objašnjavali u čemu postoji ta razlika, kroz ono što je viđenje Crne Gore, ali smo zajedno konstatovali da to ne treba da bude zapreka daljem razvoju naših odnosa."
Crnogorski zvaničnici i ja smo u mnogim prilikama objašnjavali u čemu postoji ta razlika, kroz ono što je viđenje Crne Gore, ali smo zajedno konstatovali da to ne treba da bude zapreka daljem razvoju naših odnosa.

Između dve zemlje, dodaje srpski predsednik, postoje istorijske veze od značaja za stabilnost čitavog regiona. Tadić je izrazio očekivanje da će ambasador Crne Gore u Srbiji uskoro biti imenovan:

"Prepreke možemo premostiti i možemo imati i dobre rezultate. Da potvrdim još jednom da Srbija snažno podržava integritet Crne Gore. Za Srbiju nije prihvatljivo da srpski narod ima status nacionalne manjine u Crnoj Gori, za Srbiju je prirodno da Srbi u Crnoj Gori budu autohton narod, kao što su Crnogorci u Srbiji."


Gotovo u svim važnim oblastima su dve zemlje postigle međudržavne sporazume, ili su oni u završnoj fazi, naglašava predsednik Crne Gore:

"Inače koncepcijski različit pristup ćemo prevazići sporazumom o dvojnom državljanstvu koji bi, nesumnjivo, bio interes građana i jedne i druge države."


Predsednik Crne Gore u ponedeljak je počeo trodnevnu posetu Srbiji.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG