Dostupni linkovi

Tači u Srbiji - možda u budućnosti


Kosovski premijer Hašim Tači
Kosovski premijer Hašim Tači
Albanski intelektualci sa juga Srbije pozvali su predsednike i premijere Kosova i Albanije da posete Preševo, Medveđu i Bujanovac. To je navedeno u pismu koje su preneli mediji u Srbiji a da pri tome nije jasno ko su potpisnici ovakve inicijative. Ipak, samo nekoliko dana nakon posete Borisa Tadića Visokom Dečanima, otvorena je rasprava koliko bi obratne posete kosovskih zvaničnika, makar albanskoj manjini u Srbiji, uopšte bile moguće.

I zaista, ako je Tadiću iz Prištine dopušteno da sa sunarodnicima provede Božić u Visokim Dečanima, zbog čega Beograd ne bi na primer Atifeti Jahjaga, predsednici Kosova, dopustio da poseti Albance na jugu Srbije.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Vlade Srbije misli da ne treba povlačiti paralelu između juga Srbije i Kosova.

„I relacije juga Srbije sa preostalim delom Kosova i Metohije su prilično diskutabilne, jer oni sebe ne mogu doživljavati na isti način kako Srbi doživljavaju Beograd. Ali bilo kako bilo, ja nisam protiv bilo kakve posete osim ako se radi o licima koja su na poternici tako da prethodno predlažem da se ispita ta situacija i da se utvrdi da li bi neko trebalo da bude uhapšen ukoliko pređe administrativnu liniju i dođe u Preševo i Bujanovac jer i takvih slučajeva ima. S druge strane, ja mislim da se jug Srbije na izvestan način koristi u političke svrhe kao protivteg za sve inicijative koje Srbija ima prema Kosovu i Metohiji“, kaže Ivanović za RSE.

Kabineti kosovskih predsednika i premijera nisu se oglašavali povodom poziva grupe intelektualaca sa juga Srbije da predsednici i premijeri iz Prištine i Tirane posete jug Srbije.

Samo je kosovska ministarka za trgovinu Mimoza Kusari-Ljilja rekla da je cilj Vlade Kosova kontinuirani doprinos normalizaciji odnosa sa susedima na Balkanu i „da se u budućnosti poseta Preševskoj dolini neće smatrati nemogućom, jer je to prirodno“.

Boris Tadić je u Dečanima dočekan kamenicama. Može li se uopšte pretpostaviti sa čim bi se, recimo, Hašim Tači suočio u Srbiji. Dilema da li bi zvaničnicima iz Prištine trebalo dozvoliti posetu jugu Srbije retko koga ovde ostavlja ravnodušnim. Miloš Ivanović je pitao građane u Kuršumliji jednom od pograničnih mesta sa Kosovom.



Iako ni njima nije najjasnije ko su autori ove inicijative Albanci sa juga Srbije sa kojima smo razgovarali misle da su takve uzvratne posete dobra ideja. Među njima je i jedini poslanik Albanaca sa ovog prostora u Skupštini Srbije Riza Halimi.

„Ako posećuju Kosovo najviši rukovodioci, i partijski i državni, iz Beograda što ne bi i iz Prištine dolazili u Srbiju. Ja mislim da ka tome i idemo i ovi dogovori u Briselu verovatno će olakšati takvu jednu mogućnost“, kaže Halimi.

Predizborne igre

Prema pomenutoj inicijativi zvaničnici Kosova i Albanije treba da ulože diplomatske napore kako bi posetili Preševo, Medveđu i Bujanovac jer Srbija zapostavlja te opštine. Dalje se navodi da bi dobar povod za posetu bio i to što se u martu navršava 20 godina od referenduma Albanaca u te tri opštine o ujedinjenju sa Kosovom, kao i 11. godišnjica od prekida oružanih sukoba na tom prostoru.
Preševo
Preševo

„Prvi argument stoji“, kaže Riza Halimi, „da ima problema sigurno da ima, veoma ozbiljnih, veoma teških životnih problema na ovom području. Jedan deo tih problema rešavali su i do sada i vlada u Tirani i vlada u Prištini, kao na primer kad su u pitanju studenti. Ali aposlutno ne vidim u kom kontekstu bi zvaničnici Kosova dolazili što se tiče referenduma iz 1992. ili datuma prestanka oružanih sukoba i dogovora koji je tad napravljen“.

Iljir Meta je pre dve godine u svojstvu zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Albanije posetio opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Ali koliko bi bila realna u ovom trenutku poseta kosovskog premijera ili predsednice jugu Srbije kada Beograd i dalje žestoko osporava kosovsku nezavisnost.

Bojan al Pinto - Brkić, iz Foruma za međunarodne odnose kaže da je sve moguće ugovoriti ako postoji volja zaintersovanh strana ali da država Srbija verovatno ne bi bila oduševljena idejom njihovog dolaska.

„Koliko god nevereovatno izgledalo moguće je da bi država Srbija čak pristala u nekom obliku da i predsednica odnosno premijer Kosova posete neki deo teritorije Srbije, da li je to Beograd ili neka druga opština. Važno je šta bi se takvom posetom htelo i šta bi se moglo postići. Meni izgleda kao da u ovom trenutku u Srbiji svi igraju neke svoje predizborne igre i da je teo tih predizbornih igara i ta želja predstavnika albanske zajdnice sa juga Srbije“, ocenjuje Brkić.

Pravosudni organi Srbije, su svojevremeno zbog, kako su navodili, terorizma, izdali poternice protiv lidera kosovskih Albanaca Hašima Tačija, Agima Čekua i Ramuša Haradinaja ali je nejasno da li su one i dalje aktivne.
XS
SM
MD
LG