Dostupni linkovi

Tadić u Češkoj: Članstvo Srbije u EU znači stabilnost za Balkan


Tadić o Kosovu i odnosima sa Hrvatskom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00
Direktan link

Predsjednik Srbije Boris Tadić je nakon razgovora sa češkim kolegom Vaclavom Klausom govorio o politici Srbije prema Kosovu, pridruženju EU i pogoršanju srpsko-hrvatskih odnosa. (Mladen Marilović, RSE, 29. septembar 2011.)

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je nakon susreta sa predsednikom Češke Vaclavom Klausom u dvorcu Lani u blizini Praga da je Srbija spremna da omogući funkcionisanje Euleksa i obnovi dijalog sa Prištinom, ali da je za nju neprihvatljivo ukidanje srpskih institucija na severu Kosova kao uslov za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU. Tadić je istakao i da dok je on na čelu države, Srbija neće priznati Kosovo, a ne veruje ni nakon toga.

Istovremeno, on je osudio neprimerene izjave koje su poslednjih dana dali šef srpske diplomatije i hrvatska premijerka i upozorio da Beograd i Zagreb moraju da nastave putem dijaloga.

Boris Tadić je rekao da Srbija želi da postane članica EU, ali ne sutra već kada okonča reforme.

„Kao realni ljudi sagledavamo i probleme u funkcionisanju Unije. No, uvek apelujemo da članstvo Srbije u EU znači stabilnost za Zapadni Balkan, što je na kraju od interesa i za članice EU, tako da se to pitanje proširenja vraća kao ekonomsko i bezbednosno“, naglasio je on.

Kada je reč o zahtevima nemačke kancelarke Angele Merkel, Tadić je istakao da nije razočaran. On je precizirao da Angela Merkel nije tražila da Srbija prizna nezavisnost Kosova, već da se ugase srpske institucije na severu Kosova i omogući funkcionisanje Euleksa na celoj teritoriji. Za Srbiju je prihvatljiv zahtev da se obnovi dijalog, jer je na njemu insistirala i otpočela ga i učinila sve da Euleks dođe na Kosovo i obavlja statusno neutralnu funkciju, precizirao je Tadić.

„Srbija neće priznati nezavisnost Kosova dok sam ja predsednik, a ne verujem da će ni nakon toga. Što se tiče institucija koje obezbeđuju zdravstvo, školstvo, koje legalno rade i legitimne su, jer su demokratski izabrane na severu Kosova, Srbija ne može ni taj uslov da prihvati da bi dobila status kandidata“, poručio je Tadić.

Klaus: Voleo bih da EU nađe vremena za ozbiljne razgovore

On je dodao da će Srbija učiniti sve da se obračuna sa organizovanim kriminalom, ne samo na severu Kosova već i u čitavom regionu.

„Mi radimo na tome veoma uspešno sa našim partnerima iz Velike Britanije i SAD, čak i na globalnom planu, zašto to ne bismo činili u regionu“, kazao je predsednik Srbije.
Boris Tadić i Vaclav Klaus prilikom susreta u Češkoj, 29. avgust 2011. foto: Mladen Marilović

Tadić je istakao da će Srbija nastaviti reforme u skladu sa kopenhaškim kriterijumima, „koji su, u stvari, jedini uslov da dobijemo status kandidata i započnemo pregovore. Dakle, mi verujemo da proces integracija nije završen. Ta vrata su otvorena, ali nastavljamo demokratsku diskusiju sa našim nemačkim ali i ostalim prijateljima iz Evrope“.

Predsednik Češke Vaclav Klaus je kazao da u potpunosti razume ambiciju Srbije da što pre postane članica Evropske unije, kao i da bi želeo da se sa njom postupa isto kao i sa ostalim kandidatima, bez uslovljavanja. No, po njegovom mišljenju, ima mnogo razloga da se EU više bavi sama sobom, odnosno vodi računa o svojim problemima nego o zemlji koja želi da postane članica.

„Voleo bih da EU nađe vremena da vodi ozbiljne razgovore sa Srbijom. Bojim se da EU smatra da je dovoljno sprovesti samo kozmetičke promene, ali to nije dovoljno“, smatra Klaus.

Boris Tadić se osvrnuo i na nove tenzije u odnosima Beograda i Zagreba.

"Srpsko-hrvatski odnosi su suviše važni da bi nekoliko neodmerenih izjava njihov razvoj dovelo u pitanje. Pokušaću da budem kristalno jasan. Za mene su neke izjave koje su poslednjih dana izneli i ministar spoljnih poslova Srbije i premijerka Hrvatske apsolutno neprihvatljive. Moramo se vratiti dijalogu, rešavati konkretne probleme i vratiti se najbližem prijateljstvu", rekao je Tadić.

On je naglasio da je šteta što Srbi i Hrvati nisu mogli da zadrže odnose po modelu Čeha i Slovaka.

"Kada smo već imali tragičnu istoriju, rat i zločine, uvek sam smatrao da je osnova za naše buduće odnose da svi budemo potpuno jasni u osudi zločinaca i ratnih zločina. Odnosi između Srbije i Hrvatske su od fundamentalnog značaja za sudbinu jugoistočne Evrope", kazao je Tadić.

On je zato apelovao da se vrate onakvom nivou i dijalogu kakav je započeo sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem.

Tokom posete Kosovu, hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je sredinom prošle sedmice da je Hrvatska najveći prijatelj Kosovu u regionu. Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je potom da kome je Jadranka Kosor najbolji prijatelj, tome ne trebaju neprijatelji.
XS
SM
MD
LG