Dostupni linkovi

Tadić: Nisam znao da je zabranjeno piti


Predsednik Srbije Boris Tadić priznao je na sudu da je prekršio zakon kada je posle fudbalske utakmice reprezentacije Srbije na stadionu nazdravio šampanjcem.

Ni on, kao ni još dvoje republičkih i gradskih zvaničnika nisu se pozvali na imunitet u optužbi za kršenje Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama, ali je Tadić poručio da nije znao da je ispijanje alkohola na stadionu prekršaj. Presude najvišim zvaničnicima Srbije očekuju se početkom sledeće godine.

Zatvorena ulica, službeni automobili sa rotacionim svetlima, obezbeđenje predsednika republike i brojne novinarske ekipe nesvakidašnja su slika jutros ispred zgrade Trećeg opštinskog suda u Beogradu. Prvi čovek države našao se tu zato što je u oktobru, pošto su fudbaleri Srbije pobedili Rumuniju, u loži stadiona Crvene zvezde ispijao šampanjac, čime je prekršio Zakon. Po izlasku iz sudnice, požalio se novinarima:

“Malo mi je bilo neprijatno, moram da priznam. Stvarno nisam znao da je to prekršaj nazdraviti posle utakmice šampanjcem, rekao sam da sam popio jedan gutljaj. Preuzimam odgovornost i smatram da kao i svaki građanin treba da platim kaznu ili izdržavam kaznu, ne znam šta će da bude presuda."

U drugim sudnicama istovremeno su saslušani predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić, ali i ministarka sporta Snežana Samardžić-Marković:

“Rekla sam da imam poverenja u sudove i da tražim blagonaklonost suda pošto ni u privatnom životu ne konzumiram alkohol, niti sam tad,
već samo nekoliko gutljaja."

Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama zabranjuje točenje alkohola na stadionima tokom i 90 minuta posle utakmice, a za ovakav prekršaj predviđene su novčane kazne od 300 do 500 eura ili zatvor od 60 dana. Da li će najviši zvaničnici biti i kažnjeni znaće se tek početkom sledeće godine, a predsednik Srbije poručuje da će mu ovo služiti za nauk:

“Ja više neću da nazdravljam nikada na stadionu, a imam utisak da ću sada steći uslovni refleks da uopšte ne nazdravljam. Kada mi neko ponudi šampanjac bilo gde – preseče me preko pola!”

Iako je Tadić šaljivo raspoložen, podsećamo da su držvani funkcioneri nedeljama pre utakmice sa šampanjcem najavljivali strogu primenu zakona i pooštravanje kazni kako bi se Srbija izborila sa nasiljem na stadionima i među navijačkim grupama, koje se i posle ubistva francuskog mladića u centru Beograda nastavlja.
XS
SM
MD
LG