Dostupni linkovi

Tadić: Razdvojićemo rezolucije, ali ćemo obe usvojiti


Potočari
Potočari
Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je za list Politika da rezolucije o zločinu u Srebrenici i o zločinima nad Srbima moraju da budu razdvojene, ali da će obe biti usvojene u parlamentu.

"Moramo razdvojiti rezoluciju o Srebrenici i rezoluciju o srpskim žrtvama. Obe ćemo usvojiti. Svi doživljavamo patnju ličnih i nacionalnih žrtava, ali srpski narod i država će pokazati da saosećaju i sa tuđim žrtvama",
rekao je Tadić.

Predsednik je dodao da je rezolucija o Srebrenici spremna i da će je Vlada Srbije razmatrati "u najskorije vreme".

On je dodao da je inicirao usvajanje rezolucije o Srebrenici jer smatra da to pitanje nije ni stranačko ni političko, već "vrednosno i moralno".
Boris Tadić: Ovom rezolucijom se skida i anatema sa našeg naroda, štiti naš nacionalni interes, i ona će biti potvrda da ne postoji kolektivna krivica i da svaki zločinac ima svoje ime i prezime.

"Ovom rezolucijom se skida i anatema sa našeg naroda, štiti naš nacionalni interes, i ona će biti potvrda da ne postoji kolektivna krivica i da svaki zločinac ima svoje ime i prezime", rekao je Tadić Politici i dodao da zločinci moraju biti kažnjeni zbog žrtava i njihovih porodica ali i zbog pomirenja naroda na Balkanu.

Tadić je ocenio da samo takvom politikom Srbija može da brani pravo na sećanje na svoje žrtve i da i na međunarodnom planu stekne kredibilitet za vođenje nacionalne politike.

Predsednik je rekao da nije ni očekivao da će ideja o rezoluciji biti dočekana sa odobravanjem, ali da će njeno usvajanje biti od koristi za narod i državu.

"Pozivam sve aktere na političkoj sceni Srbije da se uzdrže od strančarenja, zloupotrebe te teme, jezika mržnje i da pokušamo da postignemo konsenzus o tom vrednosnom pitanju", rekao je Tadić.

LJUDSKO "IZVINI"

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić ocenio je u autroskom tekstu za list "Danas" da je rezolucija Skupštine Srbije u kojoj se osuđuje srebrenički zločin potrebna Srbiji iz moralnih razloga, kao i da bi odbranila i srpske žrtve u Bratuncu, Foči, Medačkom džepu i drugde.

Bruno Vekarić: Da se Srebrenica i Bratunac više nikada ne bi ponovili, a buduće generacije u Srbiji živele bez hipoteke prošlosti i tereta da njihovi preci `nisu učinili dovoljno da se spreči genocid u Srebrenici.
"Ona je potrebna nama iz moralnih razloga. Osuda zločina i poštovanje žrtava i njihovih porodica upravo bi nas razlikovalo od onih koji svoje zločine ne žele da osude",
naveo je Vekarić.

On ističe da je poistovećivanje Srebrenice sa Bratuncem i drugim zločinima nad Srbima obična zamena teza, ali ne zato što su ovi drugi zločini bili manje užasni, već zato što izvinjenje Srbije za ono što se zove "naš zločin" jedino ima smisla.

"Mi smo zločine u Bratuncu, `Oluji`, `Bljesku` odavno i jednoglasno osudili. Bili smo nemi tada kada se Srebrenica dešavala, nemi smo i danas kada treba da kažemo jedno ljudsko i moralno `izvini`", naveo je Vekarić.

On je naveo i da je osuda zločina u Srebrenici i spoljonopolitički interes Srbije i međunarodna obaveza dodavši da je presuda Međunarodnog suda pravde "jasno osvetlila pasivnu ulogu Srbije u trenutku dešavanja takvog zločina".

"Evropska Srbija treba da se distancira od zločina u Srebrenici. Da se Srebrenica i Bratunac više nikada ne bi ponovili, a buduće generacije u Srbiji živele bez hipoteke prošlosti i tereta da njihovi preci `nisu učinili dovoljno da se spreči genocid u Srebrenici`,
rekao je Vekarić za Danas.
XS
SM
MD
LG