Dostupni linkovi

Beograd konačno 'progutao' crnogorske poteze


Boris Tadić, arhiv
Boris Tadić, arhiv

Poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Crnoj Gori po mišljenju zvaničnika u Beogradu predstavlja početak nove, zdravije faze odnosa dve zemlje i ubrzanog rešavanja problema nastalih razlazom dve države ali i crnogorskim priznanjem kosovske nezavisnosti. Nizak i politički loš nivo komunikacije donedavno obeležavao odnose dve države.

Odsustvo aktivnijeg političkog dijaloga između Beograda i Podgorice usledilo je nakon što je Crna Gora napustila državnu zajednicu sa Srbijom. Višak emocija pogotovo je isijavao kada je Podgorica priznala kosovsku nezavisnost oktobra 2008. godine, samo dan nakon što je u Savetu bezbednosti UN to pitanje stavljeno u nadležnost Međunarodnog suda pravde.

Da je nizak i politički loš nivo komunikacije donedavno obeležavao odnose dve države, konstatuje u izjavi za naš radio predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, ne adresirajući krivca za takvo stanje:

„Mi praktično imamo vrlo malo otvorenih pitanja. Pitanje Kosova i Metohije jeste otvoreno pitanje i jeste jedan od razloga gde nemamo zajednički stav, ali prosto tendencija da ti odnosi na najvišem nivou budu uspostavljeni i negovani u interesu građana i jedne i druge zemlje. Ona je postojala sve vreme i ona se negde osećala i u vazduhu i u zvaničnim izjavama bez obzira na onu „kost u grlu“, koji smo svi imali u vezi pitanja u vezi Kosova i Metohije“, kaže predsednica srpskog parlamenta.

Posle susreta čelnika Srbije i Crne Gore zvaničnici očekuju da će odnosi dve države krenuti uzlaznom linijom. Upitali smo beograđane da li Crnu Goru doživljavaju kao prijateljsku državu:



Poseta predsednika Srbije Tadića Podgorici smatra se u Beogradu izuzetno važnom za dalje odnose dve zemlje. Predsednik spoljnopolitičkog odbora Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović izjavio je za naš program da će Tadićeva poseta doprineti ubrzanom rešavanja problema nastalih razlazom Srbije i Crne Gore:

“Mislim da je jako dobro da se ova poseta realizuje, kao naravno i neke druge posete koje su predviđene. Tako da odnosi sa Crnom Gorom ne samo normalizuju i „odmrznu” nego da dobiju onaj nivo koji naše dve države zaslužuju kao najbliskije. Tako da je to dobar povod i dobar gest i očekujem da će to doprinjeti ubrzanom rešavanju bilo kakvih problema koji se mogu javiti u tim našim odnosima, bilo pravnim, ekonomskim. To je nadam se sada početak jednog potpuno zdravog odnosa”, optimista je predsednik skupštinskog odbora za spoljne poslove Dragoljub Mićunović.

Sve donedavno odnosi Podgorice i Beograda su bili opterećeni obostranim prozivkama za skrivanje odgovornih za organizovani kriminal i šverc droge. Pitanje državljanstva takođe je predmet teških razgovora. Položaj srpske manjine u Crnoj Gori i crnogorske u Srbiji, kao i crkvena pitanja su stalne teme, u kojima barem do sada nije bilo vidljivijih pomaka.

Poslednja je prozivka i optužba crnogorskog premijera Đukanovića uoči lokalnih izbora, da se Tadić upliće u unutrašnje poslove Crne Gore. Ovo će biti njihovo prvo rukovanje posle ove izjave. Politički analitičar Milan Nikolić:

„Ostalo je sada da se uspostavi i jedan normalan odnos sa CG, da prestanu te političke igre iz internih razloga, kao ono što smo čuli o navodnim tajnim sastancima Tadića i Vujanovića, što se koristi u unutarašnjim političkim razračunavanjima u CG, ali u biti ne doprinose dobrim odnosima između dve zemlje. Susret bi trebao biti konstruktivan da se raščiste neke, rekao bih, dečije svađice i interna upotreba međunarodnih odnosa. U Srbiji toga nema, bar nema mnogo, ima više u CG, to sigurno ne doprinosi boljim odnosima a imam utisak da je sad svima u interesu da se ti odnosi poboljšaju", zaključuje Milan Nikolić.

*****
Možda bi vas mogao zanimati i ovaj tekst: Otopljavaju odnosi Srbije i Crne Gore

XS
SM
MD
LG