Dostupni linkovi

Tadić: Mladić uhapšen, gonićemo jatake


Boris Tadić gestikulira tokom konferencije za novinare kada je objavio da je Mladić uhapšen, 26. maj 2011.
Boris Tadić gestikulira tokom konferencije za novinare kada je objavio da je Mladić uhapšen, 26. maj 2011.
Da je Ratko Mladić uhapšen saopštio je predsednik Srbije Boris Tadić, na konferenciji za novinare koji je sazvao zgradi Predsedništva Srbije. Odbio je da iznese bilo kakve detalje o samom hapšenju i mestu gde se Mladić trenutno nalazi, precizirao je jedino da je uhapšen na teritoriji Srbije, a podvukao je da je sprana ljaga sa lica Srbije, a uputio je i više obećanja, tojest upozorenja.




„U ime Republike Srbije obaveštavam vas da je danas tokom jutarnjih sati uhapšen Ratko Mladić u akciji koju su izvele koordinisano Bezbednosno informativna agencija i Služba za otkrivanje ratnih zločina“.

Tadić je čestitao onima koji su zaslužni za pronalaženje i hapšenje:

„Ovim još jednom jeste potvrđeno da je Republika Srbija u svom punom kapacitetu dovršavala saradnju sa Haškim tribunalom tragajući za optuženima i zatvarajući tu tešku stranicu naše zajedničke istorije“.

Podvukao je još da je Mladić od trenutka hapšenja u procesu ekstradicije, te da je na svakoj od institucija za to odgovornih da obave svoj deo posla:

„Ratko Mladić će biti izručen Haškom tribunalu, sudu Ujedinjenih nacija, sa kojim Srbija sarađuje“.

"Biće uhapšen i Hadžić"

I sa kojim se na ovaj način privodi kraju saradnja. Ostalo je još jedno nerešeno pitanje. Slučaj poslednjeg begunca, bivšeg predsednika takozvane Republike Srpske Krajine, Gorana Hadžića. Tadić je obećao:

„Znači, Goran Hadžić će takođe biti uhapšen čim bude dostupan istražnim organima. Kao što sam rekao da će biti uhapšen Ratko Mladić i to se dogodilo, kao što sam rekao da će biti uhapšen Radovan Karadžić i to se dogodilo. Biće uhapšeni svi organizatori velikog kriminala u Srbiji do kraja mandata ove Vlade“.

I tu, uverava predsednik Srbije, nije kraj:

„Doći će do nastavka istrage vezano za to ko je pomagao skrivanju Ratka Mladića i da li je bilo takvih struktura i u samoj državi. Svi koji to jesu činili biće procesuirani i predati istražnim organima“.

Isto se odnosi i na one, obećao je još Tadić, koji bi eventualno isprovocirali nerede ili političku nestabilnost posle Mladićevog hapšenje, poput onih što su se dogodili nakon što je uhapšen Radovan Karadžić:

„Svako ko pokuša nešto tako da uradi biće trenutno procesuiran u pravnom smislu, sudski i istražno gonjen“.

Boris Tadić je podvukao da na putu srpskih evrointegracija više nema velike smetnje, a prokomentarisao je i koincidenciju vezanu za to što se hapšenje događa samo deset dana pred podnošenje negativnog izveštaja haškog tužioca Serža Bramerca Savetu bebzednosti.

„Izveštaj Serža Bramerca je već poslat. Na ovaj način su kritičke tačke prema radu naših bezednosnih institucija u izveštaju Serža Bramerca pale u vodu. Kao što su pale u vodu sve optužbe protiv Srbije, njenih bezbednosnih institucija i Vlade Republike Srbije u prethodnim godinama, koje su išle u pravcu da Srbija ne sarađuje iskreno i u potpunosti sa Haškim tribunalom. Sve je to danas palo u vodu“, poručio je on.
XS
SM
MD
LG