Dostupni linkovi

Mesić demantuje, Tadić nema komentara


Predsjednici Srbije i Hrvatske imali su nekoliko neformalnih susreta u posljednje vrijeme. Fotografija sa susreta u Novom Sadu, 18. lipnja ove godine

Ratko Knežević, kontroverzni bivši Đukanovićev insajder, ustvrdio je kako je Stipe Mesić nedavno upozorio Borisa Tadića da je u opasnosti

Ratko Knežević, kontroverzni bivši Đukanovićev insajder, u današnjem intervjuu dnevniku "Blic" rekao je da postoje ozbiljne indicije da je hrvatski predsednik Mesić nedavno u Sofiji srpskom predsedniku Tadiću predao materijale u vezi sa ugroženošću predsednika Srbije do kojih se došlo u istrazi ubistva Ive Pukanića i Nike Franjića.

Povodom Kneževićeve izjave "Blicu", šef pres službe Kabineta predsednika Republike Srbije Jasmina Stojanov za Radio Slobodna Evropa izjavila je da Kabinet predsednika "nema komentar na izjavu gospodina Kneževića u "Blicu".

RSE: Da li je predsednik Tadić primio nekakvu dokumentaciju od predsednika Mesića, u vezi sa tim da postoje pretnje?

Stojanov: Pres služba predsednika nema te informacije.

I šef kabineta predsednika Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Jovan Stojić rekao nam je da nema komentara na tu informaciju.

Predsednika obezbeđujeVojska


Ministar odbrane Dragan Šutanovac, komentarišući informaciju objavljenu u "Blicu", je izjavio da predsednika neposredno obezbeđuje vojska, ali da su u taj posao uključeni i čitavi timovi ljudi. On je rekao da pretpostavlja da je svim državnim funkcionerima život ugrožen na određen način, ali nije mogao da potvrdi da je ta ugroženost na nivou koji je iznet u medijima:

"Sve što mogu da kažem to je da službe koje se bave bezbednošću štićenih ličnosti i, naravno, predsednika Republike, rade svoj posao u skladu sa zakonom, s maksimalnom pažnjom, imajući u vidu da živimo u vremenu koje je još uvek teško i s nasleđem koje je još teže. Konkretne podatke ja, na žalost, ne mogu da vam kažem, i ne mislim da je ovo momenat da o tome ja razgovaram."


RSE: A da li mu je život ugrožen?

Šutanovac: Pa pretpostavljam da je svima nama život ugrožen na određeni način, ali da li je ugrožen na način na koji je to opisano u "Blicu", ne mogu da vam potvrdim.

Bivši koministar unutrašnjih poslova Srbije Božidar Prelević ocenjuje da Mesićeva izjava:

"U stvari potvrđuje dobru obaveštenost Kneževića. Postavlja se pitanje kako bi on to, ako nije dobro obavešten, znao šta su u četiri oka razgovarali Mesić i Tadić."


Knežević nije rekao ništa novo


Novinar nedeljnika "Vreme" Miloš Vasić, dobar poznavalac organizovanog kriminala u regionu, smatra, međutim, da informacije koje potiču od Ratka Kneževića treba uzeti s izvesnom rezervom:

"Njemu lično ne verujem ništa, sve dok ne vidim nekakve druge dokaze. A priča o ugroženosti Borisa Tadića javlja se kao čista manipulacija i pokušaj Ratka Kneževića da se ugura i potvrdi svoj čuveni značaj u belosvetskoj politici."

Ništa od svega što je Knežević ispričao o švercu cigareta nije novo, kaže Vasić i dodaje da je optužnica protiv srpske duvanske mafije veoma tanka i da neće proći:

"Svi znamo da je šverc cigareta bio državni posao, u to su se svi ugrađivali, pa i Jovica Stanišić, što nam sad kao otkriva Ratko Knežević. Sve je to dobro poznato, jer ta stvar jednostavno više nije ona stvar, iz tog vremena. Zoran Đinđić i Boža Đelić su još 2001. kompletan promet cigareta u Srbiji vratili u legalne tokove i sad više ne vidimo nikakve razloge da Boris Tadić, ili neko drugi, ima neprilike zbog cigareta."


Božidar Prelević, međutim, kaže da Kneževićeve informacije ne treba olako odbaciti:

"Nešto od onih podataka koje je on izneo, takođe je dolazilo do mene kad sam bio koministar i mogu reći da je nešto od toga tačno. Tačno je da su postojala dobra poznanstva i dobri odnosi između ljudi koje je Ratko Knežević nabrojao – Subotića, Đukanovića, Jovanovića, Bebe Popovića. E sad, ti njegovi politički zaključci, naravno da se postavlja kao pitanje da li su oni tačni."

Bez obzira na to šta je mogući motiv Kneževićevih intervjua ovih dana – da li je to osveta ili njegovo nuđenje da postane zaštićeni svedok ili kalkulacije u vezi sa potencijalnim zbivanjima ove ili one vrste – Prelević smatra da:

"Ono što Srbija mora da uradi, to je da pozove i sasluša Ratka Kneževića. On je nabrojao devet ubistava, a za sve njih se vodi postupak. Ne postoji mogućnost da oni kažu da oni to neće da urade. Ako bi to bio odgovor, vi biste imali užasan problem. Da oni neće da dobiju informacije, kakve on informacije ima? To je pitanje procene, nakon saslušanja. Tako da mislim da je on prebacio lopticu u dvorište srpskog i hrvatskog pravosuđa, a verovatno i crnogorskog pravosuđa."

Mesić demantirao Kneževićeve tvrdnje


Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić demantirao je tvrdnje da je u travnju ove godine, na marginama energetskog summita u Sofiji, tokom susreta sa Borisom Tadićem upozorio srbijanskog predsjednika da mu je sigurnost ugrožena.

Mesić je rekao, reagujući na izvještaj u beogradskom Blicu, da je Tadića u srpnju upoznao s djelovanjem kriminalne skupine koja je bila pod istragom u Hrvatskoj i predložio mu da se njima pozabave i srbijanske istražne službe i sudovi.

Ratko Knežević, kum crnogorskog premijera Mila Đukanovića i njegov bivši bliski suradnik, u razgovoru za današnji broj beogradskog Blica ustvrdio je, naime, kako je sigurnost visokih državnika Srbije i Hrvatske bila ugrožena zbog uhićenja osumnjičenih za ubojstvo Ive Pukanića, te da je uhićenja Sretena Jocića i raspisivanja potjernice za Stankom Subotićem duhanska mafija navodno zaprijetila i samom srpskom predsjedniku.

Knežević je kazao kako je "predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić predao Borisu Tadiću u Sofiji materijale u vezi s ugroženošću predsjednika Srbije do kojih se došlo u istrazi ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića".

Mesić i Tadić razgovarali su na marginama energetskog summita u Sofiji krajem travnja ove godine, a njihov je sastanak, zabilježili su tada novinari, trajao više od jednog sata.

Za vrijeme današnjeg posjeta Vukovaru hrvatski predsjednik Stipe Mesić je komentirao izjave Ratka Kneževića u "Blicu", koje danas prenose neki hrvatski portali, te navodi što se dogodilo u Sofiji:

"Nisam donio dokumente nego sam ga samo upoznao s jednom grupom kriminalaca mafijaša koji su bili zahvaćeni istragom u Hrvatskoj i da bi bilo dobro da se uključe i njihove službe, njihovi organi gonjenja, slijedom toga i tužilaštva i sudovi, i da ćemo na taj način imati i bolju suradnju između naših dviju zemalja kad već kriminalci jako dobro surađuju."


Sastanak u Sofiji potaknuo uhićenje Joce Amsterdama


Novinar "Globusa" Gordan Malić, dobar poznavatelj organiziranog kriminala, misli da je Kneževićeva tvrdnja da je Mesić upozorio Tadića na mogućnost atentata pogrešno shvaćena verzija jednog njegovog članka, nekih izjava za beogradske medije i njegova razgovora s Kneževićem, te da Mesić nije dokumente donio u Sofiju nego da ih je poslije Sofije poslao u Beograd:

"Nije baš istina da je predsjednik Mesić dao dokumentaciju predsjedniku Tadiću nego je predsjednik Tadić tražio tu dokumentaciju od hrvatskih vlasti i tu je poruku zapravo dao predsjedniku Mesiću na sastanku koji se vodio u Sofiji tijekom energetskog summita. Nije se radilo o dokumentaciji koja dokazuje da se planira atentat na predsjednika Tadića nego je predsjednik Tadić prema mojim izvorima izrazio zabrinutost zbog jačanja podzemlja u Srbiji i to onog dijela podzemlja kojeg je predvodio Joca Amsterdam. Dakle, postojala je neka bojazan i od retorzije tog dijela podzemlja."

Dakle, prema Maliću, nije Mesić upozorio Tadića nego je Tadić izrazio bojazan, a Mesić mu je pomogao da uđe u obračun s dijelom podzemlja od kojeg je strahovao. Gordan Malić:

"Mislim da je taj sastanak u Sofiji bio ključan za uhićenje Joce Amsterdama. Dakle, dokumentaciju koja potvrđuje Amsterdamovu umiješanost u likvidaciju Pukanića i Franjića tražio je Tadić. Predsjednik Mesić je samo, ja bih rekao s oduševljenjem, prenio tu poruku vladi i resornim ministrima, i dokumentacija je proslijeđena u roku od nekoliko dana, a dalje znamo što se događalo."

A dalje je uhapšen Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam kojeg se sumnjiči za umiješanost u atentat na izdavača zagrebačkog tjednika "Nacional" Ivu Pukanića u kojem je poginuo i šef marketinga te kuće Niko Franjić.

Pogledajte komentare (5)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG