Dostupni linkovi

Tadić uzvraća posetu Josipoviću


Boris Tadić i Ivo Josipović
Boris Tadić i Ivo Josipović
Radiju Slobodna Evropa je u petak potvrđeno u Kabinetu predsednika Hrvatske Ive Josipovića da predsednik Srbije Boris Tadić dolazi u posetu Zagebu idućeg meseca.

Drugi detalji posete nisu saopšteni. U svakom slučaju, biće to još jedan važan korak u normalizaciji odnosa Zagreba i Beograda koji je krenuo ubrzanim tempom od izbora novog hrvatskog predsednika Ive Josipovića.

Do sada su se dva predsednika srela tri puta, jednom neformalno u Opatiji, drugi put u Beogradu i Subotici, treći put u Mađarskoj.

Povodom novembarske posete javnost se bavi, pre svega, pitanjima hoće li Tadić otići u Vukovar i pokloniti se žrtvama grada koji je srušen do temelja na početku rata i hoće li biti postignut dogovor o povlačenju međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde.
Damir Grubiša: Očekuje se da će svojom posetom Zagrebu i Vukovaru definitivno dvojica predsjednika staviti na neki način ad acta ono što se dogodilo


Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Damir Grubiša kaže da će ova poseta, čak iako odgovori na oba ova pitanja budu negativni, značiti dalji korak ka normalizaciji odnosa dve zemlje traumatizovane ratnim ranama iz 90-ih:

„Očekuje se da će svojom posetom Zagrebu i Vukovaru definitivno dvojica predsjednika staviti na neki način ad acta ono što se dogodilo, u svetlu pristupanja i Hrvatske i Srbije EU."

RSE: Da li vi imate informacije da će dva predsednika ovoga puta otići i u Vukovar?

Grubiša:
O tome se raspravlja, kakva će biti forma, hoće li se koristiti brod koji je EU poklonila a koji saobraća između Vukovara i Bača, videće se. To su detalji, o njima se još pregovara...

Vukovar

Da li se priprema poseta srpskog predsednika Vukovaru? Gradu koji je sravnjen sa zemljom u višemesečnoj opsadi na početku rata 1991. godine i koji čeka na poklonjenje žrtvama sa najvišeg mesta u Beogradu čiji su žitelji pre 19 godina obasuli cvećem tenkove koji su krenuli u rušenje tog grada.

Željko Sabo, gradonačelnik Vukovara:

„Ne, nemam nikakve informacije, osim što čitam da jednog dana do te posete treba doći. Kada će ona biti, ja to ne znam."

RSE: A da li vi, kao gradonačelnik, mislite da bi bilo dobro da to bude što pre?
Spomenik hrvatskim civilima i braniteljima na Ovčari


Sabo:
Kad god da se desi, kad god bio, to je vrlo bitno za Vukovar, kako bi taj grad na neki način zatvorio jedno političko poglavlje, u smislu onoga što se dešavalo 91. godine.

RSE: Znači, kakva je vaša poruka predsedniku Srbije?

Sabo: Dobrodošao u Vukovar, ako može već danas, ja bih bio sretan da sa njim popijem kavu.

Dobrodošlicu predsedniku Srbije upućuje gradonačelnik Vukovara koji je, inače, bio zatočenik u logorima u Nišu i Begejcima 90-ih godina.

Putovanje sa zastavom

Pored posete Vukovaru, još jedno pitanje zaokuplja javnost. Da li je moguće da dva predsednika pokrenu inicijativu o odustajanju od medjusobnih tuzbi pred Medjunaordnim sudom u Hagu?

"Mislim da to nije realno, pogotovo što mi sad imamo kohabitaciju dve različote političke opcije, Vlade HDZ-a i predsjednika države iz leve opcije. Pošto se Vlada protivi tome, to će pitanje morati sačekati i nove izbore i smjenu vlasti u Hrvatskoj," kaže Grubiša.

Uoči novembarske posete Hrvatskoj prisećamo se svih ovogodišnjih susreta Tadića i Josipovića koji su probijali uobičajene krute protokole. Do skora su bile nezamislive slike prijatnog ćaskanja dva predsednika na brodiću od Krka do Opatije, pa zatim zajednička kafa u kultnom mestu građanskog Beograda - knjižari Plato, druženja sa umetnicima na Kalemegdanskoj terasi, poseta vojvođanskom salašu....

Dva predsednika su sa ovih mesta poslala jasne poruke: dve zemlje žele da budu dobri susedi.

A kakva je atmosfera među običnim gradjanima? To je najdirektnije ispitao glavni urednik TNT televizije iz Bele Crkve Stefan Cvetković koji je početkom oktobra napravio zanimljiv eksperiment.

Seo je u kola koja je prekrio najpre srpskom zastavom i ušao kod Prevlake u Hrvatsku, prošao Dalmaciju stigao do Zagreba, vratio se u Srbiju. Na granici je srpsku zastavu zamenio hrvatskom i provozao se Srbijom.

Nije doživeo ni jedan jedini incident. Naprotiv, kaže da je bio u obe zemlje obasut pitanjima. U Hrvatskoj su ga najčešće pitali sljedeće:

„Kakav je standard u Srbiji, kako se živi, kolike su plate, kolike penzije, cene, koliko su iznajmljeni stanovi u Beogradu , koliko košta kvadratni metar stana, da li je istinita ta fama o noćnom životu u Beogradu ...itd. itd."

A šta su čudnog putnika sa šahovnicom pitali građani Srbije?

"Kakva se garderoba nosi, da li su Zagrepčanke tako lepe kao što su nekad bile, da li u Splitu, Makarskoj, Dubrovniku ima još uvek lepih momaka i dalmatinskih galebova..."

Umetnici

Pomenuli smo da se prilikom letošnjeg boravka u Beogradu hrvatski predsednik družio sa umetnicima na Kalemegdanskoj terasi. Među njima je bila i glumica Branka Petrić koja kaže da su umetnici među prvima probili led, da je ona još pre osam godina doživela ovacije u Hrvatskoj gostujući sa predstavom Lari Tompson. Ovih dana put Zagreba idu tri pozorišne predstave.

"Ide Mirjana i ovi oko nje, to je predstava po tekstu mladog hrvatskog pisca u kojoj igra Mirjana Karanović i sakojom mi sada idemo u Gavelu u Zagreb, zatim ide druga prestava Metamorfoze i najzad Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada," kaže Petrić.

Dopsinica RSE Novka Ilić je u Užicu posetila jednu prodavnicu i pitala sta imaju od hrvatskih proizvoda i kako se prodaju:



Naravno, ove ilustracije ne govore o idiličnim srpsko hrvatskim odnosima, još je mnogo otvorenih pitanja između dve zemlje, ali naš sagovornik, regionalni putnik sa zastavama Stefan Cvetković smatra da je u ovom trenutku najvažnije „da dosadašnja praksa da je sve što je loše za Srbiju dobro za Hrvatsku i obrnuto, u narednom vremenu treba da preraste u nešto upravo suprotno. Da shvatimo da sve što je dobro za Hrvatsku sigurno je dobro i za Srbiju odnosno region i da se sve što je dobro za Srbiju preliva u region, pa je dobro i za njih.“
XS
SM
MD
LG