Dostupni linkovi

Tadić i Dodik otvorili novu trasu mosta


Ceremonija otvaranja mosta na Rači, 06. septembar 2010. Foto: Sadik Pazarac
Ceremonija otvaranja mosta na Rači, 06. septembar 2010. Foto: Sadik Pazarac
Sadik Pazarac

Predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Republike Srpske Milorad Dodik susreli su se na sredini nove trake mosta, pošto su prethodno sa pratnjama prepješačili po 200 metara svaki sa svoje strane rijeke Save.

Nova trasa mosta sagrađena je na istim nosećim stubovima postojećeg drumsko željezničkog mosta koji je odavno usko grlo saobraćaja između dvije države. Taj most je građen tridesetih godina prošlog stoljeća.

Gradnju novog dijela mosta, dugog 400, a širokog 11 metara finansirala Srbija sa 13 miliona eura, a Republika Srpska je uložila jedan milion eura za prilazni put sa bosanskohercegvačke strane. Srbiji preostaje da izgradi novi prilazni put do ovog dijela mosta, a do tada će se koristit stari prilaz kojim ide željeznička pruga Bijeljina - Šid.

Putnički željeznički saobraćaj je na ovoj pruzi ukinut prije tri godine, a teretne kompozicije povremeno idu tom prugom. Premijer Dodik je otvarajući most izjavio da je to najbolji dokaz da specijalne veze uspješno funkcionišu i da će most mnogo značiti za Srbiju i Republiku Srpsku, ne pominjući Bosnu i Hercegvovinu.

"Upravo su to, te specijalne veze koje želimo da razvijamo još više. Time želimo umanjiti značaj granice, jer sa obje strane rijeke živi jedan narod, koji želi integraciju, ima iste vrijednsoti, posvećen je istim ciljevima, želi svoju identifikaciju, želi nacionalni ponos i želi da ima što više ovakvih objekata," kazao je Dodik.

I predsjednik Tadić najavljuje nove mostove između Srbije i Repuiblike Srpske, pa prvi će biti građen preko Drine kod Bratunca.

"Ovo je most koji otvara perspektive svakog čovjeka. Poznato je da ljudi koji žive na ovoj strani reke imaju imanja na drugoj strani i obrnuto. Na ovaj način oni mogu lakše komunicirati i dolaziti do svojih imanja i bolje privređivati i boriti se za egzistenciju svojih porodica",
rekao je Tadić.

Ceromonija otvaranja mosta protekla je bez oznaka Bosne i Hercegovine i u znaku partije Milorada Dodika, Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Niko od predstavnika bijeljinske opštine vlasti (koju drži SDS) nije prisustvovao ovom činu.

Identično je bilo i prije četiri godine kada su tadašnji predsjednik Srbije Vojislav Koštunica i Milorad Dodik označavali početak gradnje ovog dijela mosta. Oni su se tada složili da će most nositi ime "Evropa", a na otvaranju ni Dodik ni Tadić nisu se sjetili tog imena.
XS
SM
MD
LG